En dag att hylla våra kvinnliga forskare!

Idag är det den internationella kvinnodagen och vad passar bättre än att hylla några av de mest framstående kvinnorna inom vetenskapsen genom tiderna? Detta är såklart inte alla, men några jag ser upp till. Idag är trots allt en dag att minnas och att hoppas. Tyvärr har kvinnor varken levt eller arbetat på samma villkor som män, vilket tydligt syns i vetenskapen, men förhoppningsvis kan detta förändras i framtiden.  

Cathrine Johnson

Cathrine Johnson var en viktig person bakom NASAs framgångsrika bemannade rymdfärder. Under sina 35 år på NASA stöttade hon företaget att övergå mer och mer till datorer när det gällde beräkningar, samtidigt som hon visade på sina stora matematiksa kunskaper. En person jag tycker inspierarar genom att visa att ingenting är omöjligt.

Marie Curie

Vad vore vetenskapsvärlden utan Marie Curie? Inte nog med att hon 1903 blev den första kvinnliga nobelpristagaren, utan hennes forskning har dessutom revolutionerat. En kvinnlig förebild utan dess like.

Sally Ride

Första kvinnan i rymden att representera USA var Sally Ride år 1983. Hon flög med rymdfärjan Challanger två gånger och blev en förebild för många. Tyvärr avled hon i cancer 2012.

Valentina Tereshkova 

Den ryska cosmonaten Valentina Tereshkova var den första kvinnan i rymden. Hon blev utvald av över 400 kandiater och fick flyga 1963- hennes rymdresa inspirerar än idag.

Caroline Herschel

Caroline Herschel förändrade 1800-talets syn på rymden. Hon arbetade som assitent till hennes bror och tillsammans kartlade de upp emot 2500 stycken nebulosor och stjärnkluster. Dessutom var hon den första kvinnan att namnge en komet, samt så var hon den första kvinnan att ta emot en guldmedalj från the Royal Astronomical Society år 1938. Med andra ord trotsade hon sin tids normer och arbetade med det hon älskade, en stor insperation om något. 

Helene Hellmark Knutsson

Helene Hellmark Knutsson är en framstånde politiker som inte tvekar när det gäller rymddebatter. Att våga diskutera det som andra inte prioterar tycker jag är modigt och starkt, en sann förebild för rymdindustrin.

Karin Nilsdotter

Som VD för företaget Spaceport Sweden vill Karin Nilsdotter satsa på komersiell rymdfart. 2014 blev hon utnämnd till Årets teknikkvinna av Hennes prestationer visar på hårt arbete och brinnande passion- en förebild för framtidens rymdfart. 

 Detta är några kvinnor som inspirerar mig, vem inspirerar dig?

Varukorg