Tävling: De första, historiska stegen på Mars

I år har det gått 50 år sedan Neil Armstrong tog de första stegen på månen och yttrade orden som skulle komma att gå till historien: ”Ett litet steg för en människa, ett jättekliv för mänskligheten”. Ett halvt sekel senare lever drömmen om att nå ännu längre ut i solsystemet kvar, och såväl nationella rymdmyndigheter som privata aktörer arbetar för att människan inom de närmsta decennierna ska ta de första stegen på Mars. I denna tävling beger vi oss framåt i tiden till den första bemannade Marsresan!

SpaceX:s Elon Musk har planer på att människan ska kunna nå den röda planeten så tidigt som på 2020-talet, och NASA arbetar för att människan inom en snar framtid ska återvända till månen för att testa avancerad teknologi inför mänsklighetens nästa jättekliv – bemannade uppdrag till Mars och så småningom ännu mer avlägsna himlakroppar.

Föreställ dig att du är den första att sätta fötterna på Mars yta. På himlen syns jorden som en avlägsen, ljusblå prick; hem för hela mänskligheten. Miljarder människor väntar på sändningen. Dina ord kommer att höras över hela världen, inspirera framtida generationer att nå ännu längre, och leva kvar i historien under lång tid framöver. Vilka ord väljer du? Hur känns det att ta de första stegen på den röda planeten, och hur reagerar omvärlden?

I denna tävling beger vi oss framåt i tiden till den första bemannade Marsresan. Din uppgift är att beskriva eller illustrera denna fantastiska milstolpe i mänsklighetens historia. Tävlingen är uppdelad i två ålderskategorier:

Logotypen för Apollo-programmets 50-årsjubileum har inspirerats av programmets ursprungliga logotyp från 1965. I den nya logotypen, som är skapad av NASA:s grafiska designer Matthew Skeins, ryms även glimtar av NASA:s visioner för det kommande halvseklet – såsom framtida resor till Mars!

För dig som går i låg- eller mellanstadiet:

Illustrera människans första steg på Mars med en bild! Bilden skapar du på valfritt sätt – den kan vara ritad för hand, målad med vattenfärg, skapad digitalt eller på ett helt annat sätt. Låt kreativiteten flöda! Bilden får gärna inkludera de första orden på Mars, till exempel i en pratbubbla.

För dig som går i högstadiet eller gymnasiet:

Illustrera människans första steg på Mars med en berättelse! Texten ska vara 100-800 ord lång och inkludera de första orden på Mars. Den får gärna vara skönlitterär, men texttyp, genre och hur du disponerar texten är helt upp till dig. Låt kreativiteten flöda! Texten får gärna inkludera de första orden på Mars.

Regler: 

Oavsett vilken kategori du tävlar i ska ditt bidrag illustrera det historiska ögonblicket på ett sätt som förmedlar vilken fantastisk och historisk bedrift de första stegen på Mars kommer att vara. Vilken aspekt av den första bemannade resan till Mars du vill illustrera är upp till dig – du kan till exempel fokusera på:

  • känslan av att vara den första människan på Mars
  • den vetenskapliga och tekniska bedriften
  • den spännande berättelsen om hur landningen går till
  • hur landningen påverkar omvärlden
  • vem är den första människan på Mars?
  • hur landningen påverkar framtiden
  • egen idé!

Ditt bidrag kommer att bedömas både utifrån kreativitet och kvalitet.

Det är tillåtet att skicka in flera bidrag per person. För att delta i tävlingen ska du gå i rätt årskurs för din ålderskategori och vara medlem i Astronomisk Ungdom. Om du inte redan är medlem kan du bli det gratis här innan du skickar in ditt bidrag.

Priser:

Minst en vinnare i varje kategori belönas med två biobiljetter och en spännande rymdbok. Dessutom kommer vinnarbidragen att publiceras i nästa nummer av Populär Astronomi! De böcker som finns att välja på är:

Klicka dig vidare på länkarna för att läsa mer om böckerna. Bland titlarna ovan finns såväl faktaböcker som skönlitteratur, och böcker som passar såväl barn som ungdomar och unga vuxna. Det finns även möjlighet att komma med eget önskemål om en spännande rymdbok du alltid önskat dig.

Varukorg