Föreläsning av Max Tegmark

Max Tegmark är professor i fysik på en av världens mest prestigefyllda institutioner – fysikinstitutionen på MIT i USA. Han har varit värd för radions Sommar i P1 och har även kallats världens smartaste svensk. Genom sina tidigare kontroversiella idéer som kosmolog har han fått smeknamnet ”Mad Max”, och nu är han en ledande forskare inom artificiell intelligens.

Max Tegmark växte upp i Bromma och gick på Blackebergs gymnasium. Därför var han väldigt glad när vi kontaktade honom och frågade om han ville komma och föreläsa för oss.

Max kom till skolan tidig eftermiddag hoppandes på kryckor – han hade tydligen ”blivit attackerad av en mördarrobot” och brutit benet. Det hindrade honom däremot inte från att bli alldeles till sig vid synen av att ljushallen inte hade förändrats det minsta sedan han tog studenten 1986. Efter några snabba foton på Max förfrågan gick vi upp till biblioteket där vi satt och pratade en stund i ett av grupprummen. Max berättade om hur Blackebergs gymnasium såg ut på hans tid och vi jämförde med hur det är idag. Han pratade också om personliga saker med oss – vad vi hade för intressen och vad vi ville plugga i framtiden. Efter ca en halvtimme var det dags för föreläsningen, och med en publik på nästan 200 personer var aulan smockfull. De följande timmarna blev någonting alldeles extra med Max berättelser om sina hyss som Blackebergselev till kosmologi och slutligen en samhällskritisk men optimistisk syn på artificiell intelligens.

När föreläsningen var klar tilldelade vi Max ett hedersmedlemskap i astronomiföreningen för att ha varit ett föredöme för så många – någonting han blev riktigt glad över att få. Han stannade sedan kvar för att svara på många frågor, och signera böcker. Det vi kan säga, efter vår eftermiddag med Max Tegmark, är att han är en riktigt härlig person som aldrig slutar att inspirera, och vi är väldigt glada över att  fått ha honom på skolan!

Varukorg