Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 7

Tjena bloggen!

Idag gick vi upp klockan 7:15, för att åka till LKAB:s gruva i Kiirunavaara. Väl där åkte vi ner 540 meter under marken, för att spendera förmiddagen i gruvans besökscentrum. Vi fick bland annat se gamla gruvmaskiner, och det berättades även om processen att få upp malmen samt hur anrikningsprocessen går till. Innan vi åkte tillbaka till Raketskolan bjöd LKAB på lite välbehövligt fika. När vi väl hade återvänt fortsatte vi att arbeta me våra CanSats ett tag, innan det blev dags för lunch: pastasallad à la Måns och Carl. När lunch-ätandet var över fortsatte vi bygga på våra CanSat-projekt en stund, innan vi skiftade fokus till att bygga modellraketer. Efter vissa svårigheter var det dags för middag, chicken nuggets med ris och en improviserad sås bestående av sweet chili-sås och yoghurt. Middagen inleddes av en rörande dikt från en av handledargrupperna till ledarna. Under middagen märkte vi också av förkylningsepidemin som brutit ut Rymdforskarskolan. En efter en blev våra vänner sjuka. Det är bara en fråga om tid tills vi faller. Hoppas någon överlever för att skriva på bloggen imorgon.

Efter middagen var det dags för kvällens sociala aktivitet: pappersflygplanstävling. Eftersom detta var ett av få sätt att skrapa in några pluspoäng till rymdkapplöpningen som pågår mellan handledargrupperna var pressen stor att skapa ett flygplan som både flög så långt som möjligt och såg snyggt ut. På grund av att vi är den bästa gruppen (och delvis på grund av gruppens alldeles egen ingenjör, Gustaf) vann vi distanstävlingen med god marginal. Tack vare designteamets insatser vann vårt plan, Månexpressen Justin (till minne av vår kamrat Justin, drabbad av epidemin), även designtävlingen. Efter denna intensiva dag var det dags för en avslutande bedcheck, men för vissa var arbetet inte över än. CanSat-projekten skulle vara klara på förmiddagen dagen därpå, vilket visade sig vara ett problem för några av grupperna. Lyckligtvis fanns det också tid för sömn, vilket kommer vara nödvändigt för att kunna analysera datan från CanSatsen imorgon.

Av Måns Mån-Månster

Gustaf, Rebecca, Alexandra, Justin, Sebastian, Julia, Samuel

Varukorg