Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 1

God rymd-tid alla bloggläsare,
Imorse blev vi väckta av våra handledare till låten “Jag är en astronaut”. Tyvärr var redan alla vakna (förutom sömntutorna såklart!). Efter frukost tog vi bussen 09:01 mot Chalmers där vi skulle spendera dagen. Under förmiddagen hade vi två intressanta föreläsningar. Den första handlade om potentiellt utomjordiskt liv som hölls av handledaren Robin. Han pratade bl.a. om superjordar och vad som möjligtvis skulle krävs för att det ska finnas liv på en himlakropp. Därefter fortsatte professorn Malcom Fridlund med nästa föreläsning om exoplaneter och hur man hittar dem. Han nämnde även rymdteleskopet COROT som var dedikerad till att finna exoplaneter.

När det blev dags för lunch promenerade vi bort till en restaurang i närheten innan vi drog igång med upplagans första laborationer. Vi fick uppgifter i grupper om tre där vi skulle lära oss mer kring programmering i Arduino för att kunna använda det till kommande tillfällen. När vi kom tillbaka till skolan efter en lång och lärorik dag på Chalmers åt vi grekisk sallad med bröd och hade en stunds vila innan kvällsaktiviteten drog igång. Vid niotiden på kvällen blev vi introducerade till leken Assassin. Vi gick in i ett mystiskt, mörkt klassrum där ledarna hade satt på skum musik. Vi satte oss ner under tystnad. Alla blev tilldelade ett namn på en annan elev, och varsin ”pistol” som endast var tillägnat att ”mörda” den personen. Vi får se hur många som överlever till imorgon…

“I say, this has really been drama of the highest order.” – En random forskare för Apollo 11.

Med vänliga hälsningar Emma, Emilia, Alizia, Axel, Anton och Alexander.

Varukorg