Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 8

Hallå!
Idag hade vi dubbla föreläsningar innan lunch. Den första var med Elvire de Beck Hon föreläste om hur stjärnor dör och varför bland annat. Man var lite trött efter att ha jobbat intensivt med Cansat de senaste dagarna, men det var fortfarande intressant, eftersom duuh – vi är (stolta) rymd-nördar/intresserade.

Nästa föreläsning var med Eva Wirström. Hon pratade om hur det var att vara kemist i rymden. Det var lagom lättsmält, då hon lade stort fokus på att vara pedagogisk och anpassa språket för vår nivå. Just sånt är viktigt för alla komplexa fenomen i rymden. Efter föreläsningarna körde vi droptest med våra Cansat:s. Det innebär att vi släppte våra Arduino-programmerade sensorer ner från flera våningars höjd för att testa om vi fortfarande fick data även i fritt fall. De flesta fick det, men de som inte testade en ytterligare gång innan lunch. Lunchen blev på Chalmers restaurang. Det var lite ”dålig” eller snarare rolig stämning vid mitt bord, eftersom att en mjölkälskande fick reda på att det fanns närproducerad, kall mjölk att ta där. Han var lagom bitter efter att ha hört det, näst sista dagen… (flera vid bordet fick ett gott skratt)

Efter lunchen rörde allihop tillbaka till Hulebäcksgymnasiet för att fortsätta arbeta med Cansat. Vi började med att analysera datan från droptestet, men det gick fort. Det var tur för det här var dagen innan seminariet skulle börja, vilket betydde att det var viktig att färdigställa manuset och börja öva vilket var arbetsintensivt men de flesta av grupperna hann få till det.

Avslutningsvis träffade vi Moa Skan och fick en presentation av varje handledare. Det var mycket, mycket intressant att höra deras bakgrund, eftersom man hade lärt känna de men visste inte riktigt vilka de egentligen var. Dessutom fick vi träffa två AU:are, Ellen och Oscar från lokalföreningen GAUSS, varav den sistnämnda har varit med i Rays for excellence och den förstnämnda hade lyckats väldigt väl i Unga forskares utställartävling, vilket ledde till att hon fick resa till Kina för att tävla och vann flertalet priset. Att få lära känna de två var givande på flera olika sätt.

Varukorg