Rymdveckan i Göteborg & invigning av ny rymdutställning på Universeum

Utforska hur det är att resa och leva i rymden, bygg din egen rymdraket, träffa astronomer och företag som arbetar i och med rymden – nu startar Rymdveckan i Västsverige. Under 14-22 september pågår över 100 aktiviteter för alla åldrar, alltifrån konserter till utställningar, föreläsningar och experiment. Idag besöker dessutom rymdministern Matilda Ernkrans Göteborg.

Rymdminister Matilda Ernkrans och AU:s Moa Skan invigde Rymdveckan i Göteborg.

Det är 50 år sedan människan satte sin fot på månen för första gången, något som under året firas över hela världen. Nu är det Västsveriges tur. Rymdveckan är ett evenemang för att på olika sätt belysa regionens framgångsrika rymdindustri och forskning och inspirera såväl stora som små att lära sig mer om rymden. Även regionens långa rymdhistoria uppmärksammas då kameror från Hasselblads fanns med vid Apolloprogrammets alla missioner.

Invigning av Rymdministern och AU:s Moa Skan

Under fredagen besöker rymdministern Matilda Ernkrans Göteborg. På programmet står ett besök på RUAG Space, ett av Sverige främsta rymdföretag. Därefter förhandsvisning av Universeums nya utställning Rymdresan, rymdlunch med Västsvenska Handelskammaren samt rundvandring på Hasselblad Center och Hasselbladstiftelsens rymdutställningar. Så här kommenterar hon besöket och Rymdveckan:
”Jag är glad att inviga och delta på Rymdveckan. Rymden är en källa till inspiration och fascination för många av oss och också en väg för unga att lockas in till naturvetenskapliga ämnen. Fler behöver studera naturvetenskap och inte minst fler tjejer. Rymdveckan och utställningen på Universeum är en väg som kan locka flera barn och unga att bli intresserade av rymden”, säger Matilda Ernkrans.

Rymdministern och Moa tryckte gemensamt på den stora röda knappen för att inviga Rymdveckan.

”Rymdveckan visar en framtidsbransch som driver utvecklingen inom industriell kompetens och innovation, naturvetenskaplig och teknisk forskning, samt skapar stor samhällsnytta och inspirerar många barn och unga. Människan har i alla tider fascinerats av rymden, vilket även kommer till uttryck inom konst och kultur. Med Rymdveckan samlas många aktörer kring rymdtemat vilket har skapat ett fantastiskt gemensamt program som vi hoppas att många tar del av”, säger Catrin Mattsson, projektledare Rymdveckan.

“Rymdveckan är ett initiativ från oss på Hasselbladstiftelsen och Chalmers och det är väldigt roligt att vi kunnat samla så många aktörer i Västsverige med koppling till rymden under denna vecka.

Den historiska kopplingen med Hasselbladkameran som dokumenterade månlandningen är ju väl känd men att våra grundare Erna och Victor Hasselblad skänkte mark till Onsala rymdobservatorium kanske inte är lika allmänt känt. Rymdobservatoriet drivs av Chalmers och även idag har Hasselbladstiftelsen samarbete med observatoriet. I vår utställning Hasselblad and the Moon på Hasselblad Center visar vi historien om våra grundare och kameran som flög till månen”, säger Christina Backman, VD Hasselbladstiftelsen och en av initiativtagarna till Rymdveckan.

Moa inspirerade såväl Rymdministern som övriga åhörare under invigningen på Universeum.

Ett fullspäckat program

För barn finns det många spännande aktiviteter att ta del av. Följ till exempel med Alfons Åberg på en lekfull och interaktiv resa till månen tillsammans med skådespelare och pedagoger, dansa loss på rymddiscot eller spana på himlen i ett teleskop. Lär dig mer om jorden, månen och Mars på Universeum och hur funkar egentligen en rymdtoalett. På Götaplatsen gästar experimentbussen Science Safari Hasselbladstiftelsen med möjlighet att prova på olika rymdexperiment.

Temat rymden knyts också an i konst och musik. Under två konserter bjuder Göteborgs Symfoniker in till en musikalisk och visuell rymdresa med magnifika bildvärldar projicerade på väggar och tak. Astronaut Christer Fuglesang medverkar i konserten, han är också den som kommer att inviga den nya utställningen Hasselblad and the Moon på Hasselblad Center.

Flera framgångsrika företag inom rymdindustrin ger under veckan en inblick i deras fascinerande verksamhet. GKN Aerospace berättar om varför man har raketer och deras arbete med att konstruera och tillverka komponenter till Europas rymdraket Ariane. Cobham Gaisler om rymdprocessorn som utvecklats på Chalmers och som använts i flera internationella rymdprogram och RUAG Space om den europeiska Mars-missionen.

Under Rymdveckan finns det också stora möjligheter att ta del av den senaste forskningen inom området. Lyssna bland annat på en lunchföreläsning med två gästprofessorer från Chalmers om glaciärer sett från rymden och avlägsna galaxer eller besök seminariet arrangerat av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Där diskuteras frågor som hur dagens rymdforskning kan frambringa nya svenska industri- och tjänsteföretag och hur fler barn och ungdomar kan intressera sig för naturvetenskap och teknik.

En dryg vecka fylld av över 100 rymdaktiviteter – nedan följer ett urval:

Lördag 14 sept

 • Utställningen Rymdresan på Universeum öppnar för allmänheten
 • Rymdhelgen på Innovatum Science Center inleds
 • En resa till månen på Alfons Åbergs Kulturhus

Söndag 15 sept

 • Föreläsningar på Universeum med bland andra Cobham Gaisler, Chalmers och GKN Aerospace

Måndag 16 sept

Tisdag 17 sept

 • Cobham Gaisler arrangerar filmvisning av Apollo 11 på Chalmers

Onsdag 18 sept

 • Fira månlandningen på Slottsskogsobservatoriet

Torsdag 19 sept

 • Experimentbussen Science Safari gästar Hasselbladsstiftelsen på Götaplatsen
 • Konserten Steget på månen med Göteborgs Symfoniker och Christer Fuglesang
 • Första spadtaget för ett nytt besökscenter vid Onsala Rymdobservatorium med bland andra Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, närvarande

Fredag 20 sept

 • Nyinvigning av utställningen Hasselblad and the Moon med Christer Fuglesang

Lördag 21 sept

 • Ta bussen till Onsala Rymdobservatorium

Söndag 22 september

 • Föreläsning med Girls in Tech på Universeum
Varukorg