Nobel Minds 2019

Jag tänkte inleda mitt 2020 med att blicka tillbaka till en speciell förmiddag i december: Nobel Minds 2019!  Nobel Minds, eller Snillen Spekulerar som det heter på svenska, är ett populärvetenskapligt tv-program producerat av SVT och BBC där årets nobelpristagare samlas runt ett bord för att samtala om forskning, aktuella frågor samt framtidsvisioner. 2019 års upplaga spelades in den 9:de december i Börshuset, Stockholm. 

Programledaren heter Zeinab Badawi. och hennes karisma når utan tvekan ända ut i tv-sofforna. Badawi har drivit diskussionerna framåt sedan 2011. Men programmets historia sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden: 2019 var det faktiskt 60 år sedan som Snillen Spekulerar spelades in för första gången! Det var 1959 som programmet hade premiär, då i radio.

Moa och jag tillsammans med Didier Queloz, nobelpristagare i fysik 2019.

Inspelningen av 2019 års upplaga spelades in i Gamla Stan, Stockholm. Nobelpristagarna satt vid ett stort, runt, bord med publiken runt om. I publiken satt främst studenter från Sverige, men även anhöriga till nobelpristagarna. Med andra ord satt vi som publik endast några enstaka meter från nobelpristagarna… och även om såklart alla nobelpristagare har genomfört bedrifter utan dess like, ligger de inom fysik mig lite extra varmt om hjärtat. Det var därför extra coolt att de stannade kvar efter inspelningen för att diskutera med publiken. Som det går att se på bilden ovan samlades en stor grupp runt nobelpristagarna och ställde massivis med frågor, på bilden syns James Peebles till höger. Jag och Moa fick dessutom möjligheten att ta en bild tillsammans med Didier Queloz!

För 2019s års nobelpris i fysik gick till… James Peebles, Michael Major och Didier Queloz  ”för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum”!

James Peebles Bild: Kungliga Vetenskapsakademien

James Peebles är född den 25 april 1935 i Kanada. Han studerade först fysik vid Univeristy of Minitoba och doktorerade senare vid Princeton Univeristy. Idag är han Professor emeritus vid Princeton. James Peebles forskning har ökat förståelsen för kosmologin och gjort den till den vetenskap den är idag. Med andra ord har han bidragit stort till den moderna bilden av kosmos. Bland annat så har Peebles teoretiska verktyg kunnat användas för att tolka universums tidiga barndom, d.v.s. den kosmiska bakgrundsstrålningen!

Michel Mayor föddes den 12 januari 1942 i Schweiz. Mayor är idag professor emeritus vid Univeristy of Geneva. Under sin karriär har han jobbat flitigt vid observatoriet i Geneve. Didier Queloz föddes den 23 februari 1966 i Schweiz. Idag är han professor vid Cambridge samt vid Univeristy of Geneva. Det var 1995 som Michael Mayor och Didier Queloz presenterade deras häpnadsväckande upptäckt: en planet utanför vårt solsystem!

Didier Queloz (till vänster) och Michael Mayor (till höger). Bild: Laurent Gillieron //TT Nyhetsbyrån

Exoplaneten fick senare namnet 51 Pegasi b, en gasplanet i storlek med Jupiter runt en solliknande i vintergatan! Upptäckten hade observerats från Haute-Provence observatoriet i södra Frankrike. Idag har över 4000 exoplaneter upptäcks i vår galax, och allt startade med upptäckten 1995. En revolution inom astronomin svepte över världen och diskussionen om liv på andra platser i universum blev hetare än någonsin!

Om du är intresserad av att höra dessa tre fenomenala forskare samtala om allt mellan himmel och jord, tillsammans med de andra nobelpristagarna, stå går det att se programmet HÄR! Diskussionen mellan världens främsta genier är inget du vill missa!

 

 

Källor:

[1] Kungliga Vetenskapsakademien (länk: https://www.kva.se/sv/pressrum/pressmeddelanden/nobelpriset-i-fysik-2019)

Varukorg