Dag 1 – Framme i Kiruna

Introduktion: 

Hejhej!

Vi är två gymnasietjejer från Spyken i Lund som håller på med vårt gymnasiearbete som delvis utförs i Kiruna. Vi tänkte dokumentera vår Kirunaresa här på bloggen. Vi är i Kiruna 16-22 februari och under denna veckan ska vi skicka upp en väderballong från Esrange Space Center. Det som skickas upp med ballongen är en egenkonstruerad magnetometer. Om detta låter intressant så kan ni följa vår resa här 🙂
Vi vill tacka SSC, detta äventyr hade inte varit möjligt utan deras hjälp och stöd.
Vi vill även tacka Gymnasieskolan Spyken, Astronomisk Ungdom och Förbundet Unga Forskare för finansiellt stöd.

På bilden ser ni en bild på oss med Victoria till vänster och Clara til höger.

Dag 1

Vid middagstid igår satte vi oss på tåget i Lund mot Kiruna, med ett tågbyte i Stockholm till nattåg. Kupéerna var väldigt trånga – men mysiga – och som ni ser på bilden kunde Victoria nästan inte sitta upp i sin säng. I en närliggande kupé träffade vi också ett trevligt äldre par som vi spelade kort med. En av dem hade gått på Spyken (vår gymnasieskola!), så vi fick höra roliga historier om lärarna på 80-talet.

Vi anlände vid 9 i Kiruna, och tog sedan en trevlig promenad till Kiruna centrum. Det var väldigt mycket snö, till och med himlen var vit! Inte mycket är öppet på söndagar, så vi hittade ett hotell där vi fick sitta i foajén tills vi kunde checka in i vår lägenhet. Utanför hotellet hade någon byggt upp en massa episka snöskulpturer, som vi såklart var tvungna att ta en titt på.

Vår ‘lägenhet’ ligger i ett fint rosa hus ungefär i Kirunas centrum, där vi delar kök och badrum med resten av gästerna. Vi har ganska nära till ett ICA, så direkt efter vi checkat in handlade vi, och lagade mat; Spaghetti med ‘Quornfärssås’.

Dagen slutade lugnt med att Victoria tar en sista titt på magnetometern. Imorgon är första dagen på Esrange och vi är väldigt taggade.

Varukorg