Dag 2 – Första dagen på Esrange

Dag 2 började tidigt på morgonen. Vi blev upphämtade av vår projektledare, Lena Gälldin, som skjutsade oss till Esrange som ligger ungefär 40 minuter utanför Kiruna centrum. Vägen var fin och fylld med snötäckta träd – vi tog en bild på hemvägen som syns nedan – och vi fick även se renar på vägen. 

Väl framme vid Esrange fick vi inpasseringskort som vi kommer ha under dagarna vi vistas där. Det första vi på schemat var ett welcome and safety meeting. Där fick vi en snabb säkerhetsgenomgång. Därefter fick vi även lyssna på presentationer om hur det går till när man skickar upp ballonger och raketer från Esrange Space Center, och precis innan lunch hade vi ett möte med vår ‘operation officer’ om processen vid vår uppsändning. Efter lunch hade vi ett möte med vår ‘recovery guide’ över telefon tillsammans med några som är delaktiga i vårt projekt. Där diskuterade vi bl.a. säkerhet vid upphämtningen och väderprognos för de närmaste dagarna, vilket avgör uppsändingsdagen och ger oss en idé om ballongens nedslagsplats.

Sist, men inte minst, fick vi en guidad tur av Esrange. Bl.a. fick vi se vår uppsändningsplats, Skylark-tornet där raketer byggs ihop och hur det ser ut i kontrollrummen. Vi fick även se (och gå på!) en modifierad traktor vid namn Hercules, som håller fast lasten (upp till 4 ton) vid uppsändningar av Zero Pressure Balloons (riktigt stora ballonger). Lena gav oss även supercoola SSC/Esrange mössor :D. Väl framme vid Esrange fick vi inpasseringskort som vi kommer ha under dagarna vi vistas där. Det första vi på schemat var ett welcome and safety meeting. Där fick vi en snabb säkerhetsgenomgång. Därefter fick vi även lyssna på presentationer om hur det går till när man skickar upp ballonger och raketer från Esrange Space Center, och precis innan lunch hade vi ett möte med vår ‘operation officer’ om processen vid vår uppsändning. Efter lunch hade vi ett möte med vår ‘recovery guide’ över telefon tillsammans med några som är delaktiga i vårt projekt. Där diskuterade vi bl.a. säkerhet vid upphämtningen och väderprognos för de närmaste dagarna, vilket avgör uppsändingsdagen och ger oss en idé om ballongens nedslagsplats. 

Dagen på Esrange gav många goda intryck och det var lärorikt att få träffa många som kommer att vara delaktiga vårt projekt och höra om vad de arbetar med. Sedan fick vi skjuts tillbaka av Lena, som även körde en sväng genom Kiruna centrum och berättade om staden och gruvan. Pannkakor tillagades och blev snabbt uppätna av hungriga och nöjda tonåringar. 

Imorgon ska vi försöka vara självständiga och ta personalbussen till Esrange.

Varukorg