AU gästade SVT:s studio för SpaceX:s Demo-2 Crew Dragon-launch

Den 30:e maj sköts SpaceX’s Falcon 9-raket upp med Crew Dragon-kapseln och NASA-astronauterna Robert Behnken & Douglas Hurley till den Internationella rymdstationen ISS. Det blev den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark sedan 2011, då NASA:s rymdfärjeprogram genomförde sin sista resa.

Claudia Skoglund och Louise Fischer utanför SVT inför direktsändningen.

Denna historiska händelse följes av alla större mediehus. SVT:s livesändning gästades av inga mindre än AU:s Louise Fisher och Claudia Skoglund! Jättekul med AU:are i TV tycker vi.

Så här skrev SVT i sin artikel efter den lyckade uppskjutningen:

USA:s första privata bemannade rymdfarkost har nu lyft från Kennedy Space Center i Florida. Ett åskoväder satte stopp för uppskjutningen i onsdags men i lördags gick allt som planerat. Färden sker i Space X-raketen Falcon 9.

Farkosten sprängde ljudvallen efter en dryg minuts flygning och första delen av raketen lossades lyckosamt. Den sista nivån för att kunna avbryta flygningen passerades efter omkring nio minuter.

Efter tolv minuters flygning avklarades den andra frikopplingen. De två piloterna har därmed klarat av den inledande fasen av rymdresan.

Inifrån kontrollrummet!

– Jag blev så otroligt glad att se att det fungerade, säger Claudia Skoglund, blivande student i astrofysik i Lund som satt med i SVT:s sändning.

– Man vet ju hur mycket som kan gå fel, säger Louise Fischer, som studerar farkostteknik vid KTH.

Första på nio år
Rymdfärden är den första på nio år då amerikaner flygs till rymden i en raket byggd i USA. Gynnsamt väder gjorde att uppskjutet kunde ske som planerat vid 21.22 på lördagskvällen svensk tid efter att tidigare uppskjutning i onsdags fått ställas in på grund av ett åskväder.

Vädret var länge fortfarande en osäkerhetsfaktor även under lördagen, men strax efter 20.30 svensk tid kom klartecken för start.

Rysk kapsel
I juli 2011 flög NASA:s rymdfärjor för sista gången. Sedan dess har amerikanska astronauter flugit till rymden i en rysk Sojuz-kapsel, en tjänst USA betalat för. Men nu är alltså tanken att USA ska återgå till egna flygningar, som de två privata företagen Space X och Boeing ska stå för.

NASA-astronauterna som göra den historiska rymdresan heter Robert Behnken och Douglas Hurley.

Strax sändning!

”Deras ansikten sväller upp”
Simon Westerlund, rymdingenjör vid svenska rymdbasen Esrange beskrev i sändingen hur astronauternas kroppar anpassar sig till tyngdlösheten.

– Musklerna i benen hjälper till att pumpa upp blod i huvudet och nu är den funktionen helt onödig men den fortsätter ju ändå så deras ansikten sväller upp litegrann. De blir av med alla sina rynkor ett tag tills kroppen anpassat sig till det här.

Ska försöka manövrera kapseln
Det tar 19 timmar innan raketen når Internationella rymdstationen ISS.

– Det är ju en test flight så de kommer att testa att manövrera kapseln för att se att den fungerar så som den ska. Och om 19 timmar kommer de att docka med internationella rymdstationen med ett automatiserat system, säger Louise Fischer, student i farkostteknik.

Efter sändningen fick Bolibompa-draken finbesök.
Varukorg