Allt som hände under Knut Lundmark-dagarna 2021

Den 11:e april gick tredje upplagan av Knut Lundmark-dagarna av stapeln – denna gång i digitalt format. Knut Lundmark-dagarna är inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever. Under normala omständigheter spenderas en helg med föreläsningar, laborationer och sociala aktiviteter men detta år blev det ett digitalt format och Knut Lundmark-dagarna reducerades till Knut Lundmark-dagen. Läs vidare för att få veta allt som hände under årets upplaga!

Precis som mycket annat i år är även Knut Lundmark-dagarna inte helt som vanligt; coronapandemin tvingade dessa inspirationsdagar att i år hållas digitalt, via Zoom, i ett kortare format. Trots begränsningarna kunde de 28 stipendiaterna, från 15 olika gymnasieskolor, förses med inspiration och ny kunskap inom astronomi, rymdteknik och inte minst inför det stundande universitetsvalet.

Martin Magnusson berättar om studier vid LTH.

Efter en kort introduktion och uppsamling inleddes stipendiedagen officiellt med en föreläsning om fysikstudier. Martin Magnusson (programledare för teknisk fysik) och Jan Knudsen (programansvarig för den naturvetenskapliga fysikutbildningen) från Lunds universitet gjorde ett fantastiskt jobb att förklara vilka utbildningsmöjligheter som finns om man är intresserad av astronomi och rymdteknik. Frågor om programupplägen, vikten av betyg och vad man kan göra efter en universitetsexamen trillade in från de nyfikna eleverna.

 

Daniel Mikkola berättar om ”Vintergatans dynamik och historien den döljer”

Dagen fortsatte med en fantastiskt inspirerande föreläsning med titeln ’Vintergatans dynamik och historien den döljer’ av Daniel Mikkola, doktorand vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet. Föreläsningen startade med en tillbakablick på milstolparna inom astrometrin, innan Daniel gick vidare till att förklara hur studerandet av vår galax, i synnerhet dess dynamik, kan hjälpa oss att förstå vår egen historia i kosmos. I slutet redogjorde Daniel för sin egen forskning på den dynamiska strukturen av Vintergatan där han använder simuleringar och data från rymdteleskopet Gaia för att finna svaren på komplexa frågor. Detta är inte första gången Daniel föreläser i AU-sammanhang, och förhoppningsvis är det inte den sista.

Knut Lundmark-dagarna bjöd som vanligt på lunchen, och denna spenderades dessutom framför Zoom där deltagarna fick chansen att samtala med varandra och knyta kontakter och potentiella vänskapsband. En av stipendiaterna kom med den brillianta idéen att skapa en Facebookgrupp för att kompensera för de uteblivna sociala aktiviteterna. På detta sätt kommer de kunna hålla kontakten och förhoppningsvis träffa varandra någon gång i framtiden.

Ruth Pöttgen berättar om mörk materia och hur man skulle kunna detektera det.

Ruth Pöttgen, prisbelönad forskare inom partikelfysik, följde upp den trevliga lunchen med en föreläsning om mörk materia. Hon bjöd på en härlig introduktion till ämnet och resonerade om hur man skulle kunna detektera partiklar av sådant slag. Stipendiaterna lyssnade uppmärksammat och ställde en mängd intressanta frågor: vad skulle hända om en större struktur av mörk materia träffade jorden, kommer vi att hitta bevis för supersymmetri och kan standardmodellen vara fel? Tyvärr hann inte alla få sina frågor besvarade innan nästa föreläsning skulle inledas, men Ruth återkom i slutet av dagen för att se till att ingen blev utan svar.

 

Ali Nawaz berättar om satelliter och rymdindustrin.

Efter en presentation om fysikstudier och två spännande föreläsningar var det slutligen dags för dagens sista föreläsning. Stipendiaterna fick nu chansen att lära sig mer om rymdteknik i form av presentationen ’To Infinity and Beyond – Launching Your Career in the (Aero)space Sector’ av ingenjören Ali Nawaz som jobbar med styrsystemet för små satelliter på ett företag i Nederländerna. Ali inledde med att inspirera deltagarna med bilder och videos på framsteg och utmaningar inom rymdindustrin. Därefter berättade Ali om sin egen väg in i branschen och lyckades verkligen visa hur bred rymdindustrin är – det finns något för nästan alla. Ali avslutade föreläsningen med att prata om vad han sysslar med idag, och uppmuntrade de nyfikna stipendiaterna att också välja att studera något som leder till en rymdteknisk karriär.

Sist på schemat var en soffpanel – en chans för deltagarna att ställa frågor till nuvarande universitetsstudenter. De deltagande studenterna i panelen var Axel Carlsson, som studerar teknisk fysik, Kaltrina Kajtazi, som studerar astronomi, samt Josefin Karlsson, som studerar elektroteknik. Tillsammans kunde de ge en tydlig och omfattande bild av vad det innebär att vara student, särskilt i Lund, och även ge en hel del tips som kan vara användbara för framtiden.

Vi i projektgruppen vill passa på att tacka alla som deltog, såväl stipendiater som föreläsare och studenter i soffpanelen. Det har varit väldigt kul att anordna Knut Lundmark-dagarna 2021 och vi hoppas att alla har gått därifrån nöjda och inspirerade!

 

Varma hälsningar från

Projektgruppen för Knut Lundmark-dagarna 2021 (Jessica Lastow, Linnéa Rosenbecker och Gabriel Delerin)

Varukorg