Rymdforskarskolan 2021 i Lund – 21/7

För mig började den tredje dagen på Rymdforskarskolan med tonerna till “The Last In Line” av Dio klockan 06:20 för att hinna med morgonens duschtåg vid 06:30. Jag hann precis tillbaka för att höra handledarna väcka de andra med “Jag är en astronaut” och gick upp till frukosten. Det blev första gången jag åt frukost två dagar i rad på säkert hela sommarlovet, så RFS lyckades fixa något bättre vanor för mig.

Efter frukosten åkte vi buss in till Lunds Universitet och vi började skriva på ett arbete som vi blev introducerade till dagen innan, nämligen en ansökan om observationstid på Stone Edge Observatory i Kalifornien. Vi fick en timme på oss att skriva ihop den, vilket var ganska stressigt men alla hann bli klara. Sedan fick vi vara med och kontrollera teleskopet på andra sidan jorden och ta bilder på våra valda objekt, vilket var väldigt coolt. Min grupp valde Ringnebulosan M57.

Därefter promenerade vi till Kryddhyllan för att äta lunch och när alla kommit tillbaka till LU hade vi vår andra laboration. Denna gången programmerade vi i C++ bland annat hur ett SD-kort skulle lagra information och prova att koppla en accelerometer till Arduinon. Efter två timmar labb fick vi en fikapaus med frukt och kakor innan nästa föreläsning. Denna dagen var det Alexander Mustill som föreläste om vårt solsystems öde. Föreläsningen var väldigt intressant och lätt att hänga med i även om den var på engelska. Engagemanget märktes tydligt.

Sedan åkte vi tillbaka till NTI gymnasiet och åt middag. Med tanke på hur ofta vi åt korv och att de hade köpt in typ 100 kg korv så åt vi förmodligen korv till middag. Efter middagen hade vi lite rast och då passade jag på att avancera i Assassins genom att mörda mitt första offer. Sedan hade vi handledarpresentationer där alla handledare plus projektledaren fick berätta lite om sig själva. Alla var otroligt duktiga och hade viktiga saker att dela med sig av. Allra sist på dagen hade vi bedcheck och min handledargrupp hade som vanligt jättekul och trevligt och pratade om allt möjligt.

Dagen var väldigt lärorik och rolig och även om det bara var tredje dagen så kunde man redan förstå att människorna som jag träffat på Rymdforskarskolan var de absolut bästa man kunde hitta. Med det säger jag tack till Rymdforskarskolan för allt, sköt om er alla!

Med vänliga (och astronomiska) hälsningar,
Elin

Varukorg