Rymdforskarskolan 2021 i Lund – 20/7

Vår första heldag på Rymdforskarskolan påbörjades med vad som skulle komma till att bli den mest kontroversiella låten på lägret – handledare väckte oss nämligen med sången ‘’Jag är en astronaut’’ som skulle eka i våra huvud framöver.. Som tur vaknade jag av slump tidigast av alla denna morgon och slapp tortyren just denna dag. Med en god frukost inledde jag morgonen och gjorde mig hastigt färdig för den första av de flera resorna till Lund Observatory.

Efter en kort promenad från busshållplatsen kom vi till den fina byggnaden där vi vardagligen skulle laborera och lyssna på föreläsningarna. Vi möttes av Anna och Nick, två astronomer som jobbar i LU och som skulle vara med oss under RFS. Denna dag gav Anna oss en fin introduktion till arbetet med rymden – vi fick lära oss vad man behöver tänka på när man bygger ett teleskop och när den används, hur exoplaneter upptäcks, att böjningar i tidsrymden ger upphov till naturliga ‘’teleskoplinser’’, vad Stellarium är för något samt mycket annat som jag kommer ta med mig för mina fortsatta studier. Också fick vi en tour genom byggnaden och fick se hur arbetsmiljön för riktiga astronomer och astrofysiker ser ut. Så spännande! Själv fick jag även ett jättefint kort från biblioteket med statyn av Tycho Brahe bland stjärnhimlen. Innan lunchen gav Nick oss en inledning till ett grupprojekt där vi skulle motivera varför en av oss utvald himlakropp skulle observeras på Stone Edge Observatory i Kalifornien. Jag förväntade mig aldrig att sommarskolan skulle ta oss hela vägen till USA :).

Lunchen åt vi på Kryddhyllan, ett ställe som mycket generöst tillät oss missbruka kaffemaskinen. Där påbörjade mitt 10-dagars långa beroende av koffein.. Men vem klagar när man varje dag får lära sig nytt om universum!

För vårt första labb fick vi en allmän introduktion till vad kodning är för något, och efter det lärde vi oss att programmera med Arduino, ett slags mikrokontroller som vi sedan skulle komma till att utnyttja i våra slutprojekt. Detta slags programmering var jag före dess obekant med, men som tur hamnade jag i par med en jätteduktig tjej (shoutout Tuva) som förklarade allt så att det blev begripligt. Efter laborationen fick vi god fika som vi fick äta uppe på observatoriets tak där jag fick till några coola bilder med ett par andra :).

Då var det dags för sommarskolans första föreläsning! Denna hette ‘’Galaxer, virtuella universum, kosmologi och superdatorer’’ – hur spännande låter inte det?! Föreläsaren, Dr. Oscar Agertz, var jätteduktig på att presentera sina ämne och svarade med tålamod på alla frågor som ställdes. I mina anteckningar har jag nu massor om vad galaxer är för något, vilka slags som finns och hur de bildas, hur bl.a Hubble och Friedmanns arbete ledde till upptäckten av att universum expanderar, universums beståndsdelar och kosmisk bakgrundsstrålning och hur det observerbara universumet kan nuförtiden stimuleras med hjälp av superdatorer. Så taggad på att lära mig mer om astronomi och fysik har jag inte varit på länge och för det måste jag stort tacka Rymdforskarskolan.

Efter laborationen åkte vi tillbaka till NTI gymnasiet. Då var det dags för middag – korv med bröd – och någon fritid innan vi skulle fortsätta med kvällens sociala aktiviteter. En av de allra bästa delarna med lägret, trots de underbara saker man fick lära sig, kom till att bli stunder när man fick lära känna de andra som man spenderade dessa 10 dagar med och därmed kunde man skaffa sig vänner som man skulle hålla kontakt med även efter att denna resa var över.

På kvällen fick vi en laboration till – en introduktion till LaTeX, det välkända programmet för skapandet av naturvetenskapliga skrifter. Som tur var fick ingen av handledarna se att min artikel inte direkt handlade om rymden.. LaTeX var definitivt ett bra medel att känna till!

Men, men, kvällen var inte över! Efter labben leddes vi till en mörk sal där vår kära handledare Niklas stod och väntade i kostym bland stearinljus.. Efter en mycket dramatisk presentation lärde vi oss att vårt egentliga syfte här var att mörda varandra i leken ‘’Assassins’’! Varje person kom ut med en lapp där det stod namn på vem som man skulle döda, såklart med fastställda regler. Mitt första byte fick jag drygt en timme efteråt, tack vare en snygg manöver bakom ett hörn. Stoltheten skulle dock inte vara länge, då samma kväll blev jag knivhuggen i ryggen (eller, snarare, pew-pewad) av någon som jag innan dess trodde att vara min nära vän. Framöver skulle jag komma till att bevittna dagliga massmord tills dess att endast en elev skulle stå kvar.

Efter kvällens bedcheck i handledargruppen var det dags för nattens sömn, eller i mitt fall, socialisering med de andra som inte heller kände för att vakna pigga nästa morgon.. Till mitt försvar, vem hade velat sova igenom den fantastiska Rymdforskarskolan?? :D

MVH Zofia

Varukorg