Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 4/8

Hej bloggen!

Onsdagen/dag 3 började klockan 07:30 på samma fantastiska sätt som alla andra dagar. Nämligen genom väckning till låten ”Jag är en astronaut”. Vi åt en god frukost och sedan började dagen och alla aktiviteter på riktigt. Jag var väldigt taggad inför dagen och väntade med glädje på att få höra mina första riktiga föreläsningar. Dessa skulle dessutom hållas på Chalmers av extremt intressanta föreläsare, vilket bidrog ytterligare till spänningen. Doktoranden Kiana Kade höll i första föreläsningen vilken var på plats på Chalmers. Detta gjorde hon om astronomi och plasmafysik. Föreläsningen var mycket intressant och man fick lära sig om allt från rödförskjutning till galaxers förmåga att skapa stjärnor. Jag tror nästan inte att jag hade kunnat få en bättre introduktion till föreläsningar än via henne. Den andra föreläsningen handlade om hur stjärnor utvecklas samt hur de förändras under deras livstid. Denna var på distans och föreläsaren var Holly Andrews. Även denna var väldigt spännande och jag fick lära mig kring stjärnors hela livstider. Den tredje föreläsningen hölls på plats och föreläsare var Rüdiger Haas. Han föreläste om rymdgeodesi vilket var ett ämne jag aldrig hört talas om. Föreläsningen handlade om olika typer av undersökningar som man kan göra på jorden samt inom samt de olika sfärerna som omger oss. Detta var mycket intressant och jag fick bland annat lära mig att man kan använda sig av gravitationen vid Amazonas för att bedöma mängden regn som fallit.

Efter de tre väldigt intressanta föreläsningarna väntade lunch. Vi hade även fått reda på att en fjärde föreläsning som egentligen ej var inplanerad skulle ske. Denna handlade om kvantdatorer och föreläsaren var Göran Johansson. När jag fick höra om detta blev jag väldigt exalterad då kvantdatorer är något jag tycker är otroligt spännande men som jag samtidigt inte visste så mycket om. Görans föreläsning var en av de absolut bästa föreläsningarna och han förklarade på ett väldigt pedagogiskt sätt. Detta gjorde att man lätt kunde ta in mycket av den information som gavs, trots att ämnet han föreläste kring var väldigt komplext. Efter dagens sista föreläsning fick vi sedan fortsätta med laborationer. Labben var mycket rolig och jag fick lära mig ännu mer programmering än vad jag tidigare gjort.

När vi var färdiga med labbarna återvände vi till skolan samt åt. Efter middagen väntade dagens sociala aktiviteter vilka var handledarpresentationer. Eftersom vår upplaga var väldigt frågvisa drog vi ut på tiden något enormt och vi hann inte ens med hälften av alla handledarpresentationer. Det kan dock också ha haft att göra med att alla handledare var så intressanta. De presentationer vi hann lyssna på var superinspirerande och att få höra handledarnas berättelser var några av de absolut bästa delarna av rymdforskarskolan. Av handledarna fick vi även massa bra tips samt hjälp med hur vi kan tänka inför framtida val när det kommer till jobb, skola och livet i allmänhet.

Denna dag var precis som alla andra dagar otroligt minnesvärd och bidrog med mycket jag aldrig kommer glömma.

MVH Viktor

Varukorg