Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 8/8

Tja tja bloggen!

Här går tiden otroligt fort och till allas besvikelse är första veckan på rymdforskarskolans nu officiellt över.

Idag väcktes vi av ”Jag är en astrosmurf” till skillnad från vår klassiska väckning med ”Jag är en astronaut”. Det följdes självklart av en välbehövlig frukost. Numera har de flesta också lärt sig att minst en kopp kaffe om dagen är nödvändigt för att hålla sig på topp.

När morgonrutinerna var utfärdade tog vi en kort promenad till Chalmers för att få en snabb presentation om fallskärmsbygge av våra kära handledare Theresia och Gabriel. Därefter tog vi trappan ner och startade konstruera våra egna fallskärmar inför Ägglandningen, som tyvärr inte kunde utföras idag p.g.a. dåligt väder och låsta lokaler. Fallskärmarna skapades i hanledargruperna och var gjorda av grilltält. Materialet som blev över användes till coola klädesplagg så som ”ninjaband” och kreativa varianter av regnskydd.

Eftersom vädret ej var särskilt mysigt blev lunchen för ovanlighetens skull inomhus. Det serverades idag fiskpinnewraps med en äppelsallad. Konstig kombo, men mycket uppskattad av de allra flesta!

Även eftermiddagen spenderades på Chalmers, men nu lades tiden ned på att fortsätta med projektet. Idag var det för de flesta grupperna programmering och lödning som gällde. Alla jobbade på riktigt hårt och verkade göra stora framsteg, delvis tack vare Eli, vårt egna programmeringsproffs till handledare. I min grupp fick vi intressanta insikter om vad våra sensorer faktiskt ska mäta och om hur dess värden bör tolkas. Självklart togs det även en välbehövlig kaffepaus!

När projekt-passet hade lidit mot sitt slut tog vi oss återigen tillbaka till NTI-gymnasiet för lite käk. Det serverades gött mos och köttbullar till middagen, och i bakgrunden spelades såklart musik med rymdtema.

Dagens sociala kvällsaktivitet var ”Last Lecture”, en inspelad föreläsning av Randy Pausch om barndomsdrömmar och att hjälpa andra förverkliga sina drömmar. Ett av alla citaten som stannade hos mig är ”erfarenhet är det du får när du inte får det du vill”. Har du inte sett detta så rekommenderar jag det definitivt!

Föreläsningen följdes av Jessica Meirs sommarprat som släpptes idag. Vi gjorde det mysigt och bekvämt i caféet och lyssnade tillsammans om hennes resa mot att lära känna dig själv bland stjärnorna. Även detta är något jag starkt kan rekommendera!

Efter sommarpratet drogs ännu en föreläsning igång, nu av vår alldeles egna handledare Niklas. Den handlade om relativitetsteorin och verkade mycket uppskattad av alla som var med. Själv var jag alldeles för trött och hängde i biblioteket med en mindre, men minst lika härlig, grupp människor.

Alla var väldigt trötta och gick, för första gången på länge, och lade sig i tid. Tack och godnatt!

Med rymdiga hälsningar
Smilla

Varukorg