Gastronomilägret 2021

I somras samlades 20 gastronauter för att ta del av AU:s tredje Gastronomiläger!

Fredag förmiddag började med att gastronauterna, med en bil fullproppad av mat, gav sig av mot en liten scoutgård i Landskrona. Där väntade de tills alla lägerdeltagare började trilla in framåt kvällen. Efter att alla hade anlänt och fått tid att packa upp och göra sig hemmastadda inleddes lägret såklart med lite presentationer och lära känna varandra-lekar. Sedan blev det middag: en trerätters bestående av bruschetta, pizza och klassikern banana swiss. Trots att lägerdeltagarna endast känt varandra i några timmar var konversationerna i full gång och den provisoriska matsalen i vår lilla scoutstuga fylldes av prat. Dagen avslutades med en bedcheck: en tid för alla att varva ner, dela med sig av sina intryck av dagen och äta skorpor med te. Vissa stannade sedan uppe och fortsatte diskussionerna och mös med lite te medan andra kröp till kojs.

Utvilade, inledde gastronauterna morgondagen med frukost i ottan. Den traditionella, gastronomiska femkampen var först på schemat. Innehållandes alla möjliga grenar såsom raketkonstruktion av pasta och marshmallows och den klassiska “vad är det för något jag äter egentligen?”. Efter att gastronauterna tappert kämpat i femkampen belönades dem med en riktig lyxlunch bestående av tiktokpasta – ugnsgratinerad tomat- och fetaostsås med penne pasta! 

Med mat i magen var våra gastronauter nu redo för nästa aktivitet på schemat: tårtbakartävling! Köket blev ett slagfält och färdiga kakbottnar blev gastronauternas vapen. De lyckade skapa fyra mästerverk till tårtor som ingen var den andra lik. De lyckades till och med i kaoset härda grädde och skapa smör! En expertpanel – bestående av lägerledarna – fick sedan äran att bedöma dessa underverk på kategorier såsom “Bryter fysikens lagar”, “Hyllning till gastronomi” och “Estetik”.  Med magarna (samt även väggarna och alla andra köksytor) fyllda med tårta fick gastronauterna en paus medan expertpanelen försökte få ordning på köket igen (Med lite hjälp från gastronauterna såklart).  Något senare höll professorn Julie Gold och forskare vid Chalmers universitet en spännande föreläsning om hur man på konstgjord väg kan odla kött och organ – med fokus på om detta skulle underlätta rymdresor!

Efter föreläsningen blev det finmiddag! Bruschetta, Lasagne – innehållandes 11 purjolökar tappert hackade av lägerledare Ariane – och pannacotta. Finmiddagen inkluderade såklart även spex. Lägerdeltagare uppträdde med en fortsättning av en omskrivning av Cornelis Vreeswijk “Brev från kolonien” (Saga och Ariane:s “Brev från Gastro”) och andra uppdrag. Efter mycket spring och lek avslutades dagen såklart med åter en bedcheck. Sedan var det fri lek eller sömn som gällde. Filmvisning var på agendan för vissa, för andra var det brädspel allmänt umgänge eller till och med matteproblem som gällde. Ingen ville riktigt att kvällen skulle ta slut för alla visste ju att hemresan väntade imorgon.

Efter gårdagens fullspäckade schema och långa kväll var tyvärr den sista dagen här. Den inleddes som alla bra dagar med frukost och sedan en effektiv storstädning. Frågesport och prisutdelning för poängjakten följde tätt därpå. Nybakade (halfbake) frallor gjordes sedan iordning som färdkost. Den sista maten åts och delades upp (ett antal pizzakits och några chipspåsar). Sist var det enda som återstod att ta farväl av varandra. En efter en for alla gastronauter hem tills endast lägerledarna var kvar – och med det avslutades Gastronomilägret 2021. Trots kort hanns väldigt mycket med under lägret och vi är alla tacksamma för de minnen som skapats!

// Gastronauterna Ariane, Sara, Saga & Victoria!

Varukorg