Den svenska uttagningen för CanSat 2022 är avslutad

Lördag den 2:a april var det äntligen dags för två peppade lag att ge sig av mot Vasa i Österbotten, Finland för att gör upp om en plats i ESA:s CanSat tävling. Tävlingen pågick under fyra dagar då de tävlande även fick möjlighet att träffa lag från runt om i Finland som jobbat med samma projekt. Ett stor tack till ESERO Finland som bjöd in oss och gav oss möjlighet att ha den första svenska uttagningen under ESERO Sverige flagg.

En CanSat är som bekant en egenkonstruerad rymdsond som ska upp i atmosfären med raket eller drönare för att sedan falla till marken med en fallskärm och under tiden ta mätningar på fysikaliska parametrar i atmosfären. Huvuduppdraget är att mäta lufttryck och temperatur. Utöver det får lagen att själva välja vad mer de vill att deras CanSat ska göra. De svenska lagen var RatPal(s) från Partille gymnasium och FSA från Vattenfallgymnasiet.

Tävlings första dag gick ut på att testa och sista minuten fix inför uppskjutningen med raket som skulle ske dagen efter. Ett moment som också skulle klaras av första dagen var att presentera sina CanSat inför juryn. Under andra tävlingsdagen var det dags för raketuppskjutning. Utanför Vasa finns en meteoritkrater, Söderfjärden, som var idealt för ändamålet. Ett vanligtvis blåsigt ställe där det som tur var, just den dag då vi var där för att skjuta raketer, inte var så blåsigt. Efter det var det dags att analysera den data som man fått och förbereda sig för slutpresentationerna. Sista dagen var det dags för slutpresntaioner där lagen fick presntera sina mätningar inför juryn och de andra lagen. 

Efter dessa långa och intensiva dagar korades två nationella vinnare. För Sveriges del var det FSA som tog hem segern. Ett stort grattis till er! FSA kommer alltså få tävla i ESA:s tävling i juni någonstans i Europa. Plats är ännu inte bestämd. 

RatPal(s) gick inte hem lottlösa utan vann en av bedömningskriterierna nämligen “Professional competences”. Ett stort grattis till er!

Till sist vill vi igen tacka Finland ESERO för en fantastisk tävling och lycka till till FSA som nu förbereder sig för den europeiska tävlingen.

De nationella vinnarna för Sverige och Finland för CanSat 2022. FSA till vänster och BATSAT till höger.
Varukorg