Astronomiläger 26-27 mars

Den 26-27 mars arrangerade Astronomisk Ungdoms Västra Götalandsdistrikt och Hallands Astronomiska Sällskap ett astronomiläger i Plönninge. Lägret sträckte sig över två dagar och välkomnade 22 stycken ungdomar i åldrarna 12-14 år som var nyfikna på rymden.

Lägret började klockan 10 på lördagen med introduktionslekar och en rymdig planetpromenad utomhus i Plönninge. Under planetpromenaden fick deltagarna inte bara lära sig mer om planeterna i vårt solsystem utan fick även uppleva hur en skalenlig modell av solsystemet ser ut!

Efter en lång planetpromenad i det fina vädret var det dags att äta hamburgare till lunch. Efter lunchen var det dags för raketuppskjutning! Både vattenraketer och modellraketer sköts upp i skyn! Efter flera raketuppskjutningar var det dags att gå in mer på de teoretiska delarna av rymden. Mer specifikt hade det blivit dags för en föreläsning om stjärnors födelse, liv och död! Föreläsningen och föreläsningsfikat avslutades med en kahoot om föreläsningens tema, nämligen stjärnor.

Till middag blev det pizza och efter middagen var det dags för den stora höjdpunkten: maffia! Maffia är en social slutledningslek som går ut på att en informerad minoritet, maffian, ska överlista och förgöra den oinformerade minoriteten, byborna. Maffia var en stor succé och när den var avslutad var det äntligen dags för stjärnskådning! Under stjärnskådningen fick vi titta på orionnebulosan genom ett av Plönningeobservatoriets teleskop!

Söndagen inleddes med frukostbuffé med bland annat stekta ägg. Morgonen fortsatte i äggens tema – mer specifikt genom “egg drop”!. Under egg drop skulle deltagarna i lag använda sig av en begränsad mängd material för att skydda ett ägg från att gå sönder när det släpptes från andra våningen på Science Safari. Efter egg drop var det återigen dags för maffia!

Till lunch serverades spaghetti och köttfärsås. Efter lunchen var det dags för en avslutande föreläsning om exoplaneter, alltså planeter utanför vårt solsystem. I och med föreläsningens slut var också lägret slut. Vi hoppas att alla deltagare tyckte lägret var roligt och lärorikt. Vi ledare tackar för ett trevligt läger och hoppas vi ses under något framtida läger!

Varukorg