Pressmeddelande: Astronomisk Ungdom får plats ombord på SSC:s raket – ska mäta kosmisk strålning

I takt med att rymdens betydelse för våra samhällen ökar så växer även intresset för rymd, inte minst hos den yngre generationen. För att minska gapet mellan akademi och industri, och trygga framtidens svenska rymdkår, erbjuder det statliga rymdbolaget SSC en plats ombord på forskningsraketen SubOrbital Express till Astronomisk Ungdom. Där ska vinnarna av årets Rymdforskarskola, en sommarforskarskola inom astronomi och rymdteknik för gymnasieelever, få möjligheten att testa sitt experiment i rymden.

SubOrbital Express kommer att skjutas upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna i november i år. Den mindre ytan ombord på raketen (10x10x3 cm, 450 gram) har tilldelats det vinnande bidraget från årets upplaga av Rymdforskarskolan där gymnasieelever från hela Sverige fått konstruera och tävla med sina bästa rymdexperiment. Årets vinnare, ett lag bestående av Anita Ali Asgar (17 år, Blackebergs gymnasium i Stockholm), Mabelle Hanna (17 år, Ållebergsgymnasiet i Falköping) och Theodor Lennartsson (17 år, Katedralskolan i Lund) ska mäta kosmisk strålning med hjälp av en egenkonstruerad scintillationsräknare som tillverkats i samarbete med Vetenskapens Hus.

– Jag drömmer om att i framtiden få jobba i rymdbranschen och därför är det så häftigt att redan i gymnasiet få skicka ett experiment till rymden. Det är en unik upplevelse för oss att få göra rymdforskning på riktigt och det har länge varit min dröm att besöka Esrange för en uppskjutning, säger Anita Ali Asgar, en av eleverna bakom experimentet.

– Rymden fascinerar barn och unga som inget annat. Och det är en bransch som utvecklas i rasande takt. Att svenska gymnasieelever nu får möjlighet att skicka upp experiment till rymden utifrån egen idé och arbete är tämligen unikt. Inspirationen från projektet kommer att bidra till att säkra Sveriges fortsatta ledande ställning inom rymdsektorn, säger Mikael Ingemyr, generalsekreterare för Astronomisk Ungdom.

SubOrbital Express är en kommersiell sondraket som erbjuder olika aktörer en väg till rymden. Ombord finns plats för en nyttolast upp till 280 kilo, innehållandes olika experiment som genomförs på 260 kilometers höjd under sex minuter av tyngdlöshet. Bland aktörerna ombord finns företag, forskare och privatpersoner från bland andra Costa Rica, Australien och Sverige.

− Astronomisk Ungdom gör fantastiska saker för svenska rymdintresserade ungdomar och vi hoppas att detta projekt kan bli en årlig höjdpunkt. Vi har haft ett fint samarbete under flera år och tog det här initiativet för att utveckla det ännu mer. Man ska verkligen inte underskatta vad dessa begåvade ungdomar kan åstadkomma med rätt verktyg. Här får de chansen att arbeta praktiskt medan vi lockar fler till vår spännande bransch, säger Stefan Krämer, projektledare SSC.

Kontakt: Philip Ohlsson, kommunikationschef SSC, +46(0)70 721 70 26, philip.ohlsson@sscspace.com
Mikael Ingemyr, generalsekreterare Astronomisk Ungdom, +46(0)73 906 73 17, mikael.ingemyr@au.se

Om SSC: Swedish Space Corporation, SSC, är ett statligt bolag som hjälper rymdorganisationer, företag, andra kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. SSC:s produkter och tjänster möjliggör framgångsrika rymdprojekt inom telekommunikation, säkerhet, meteorologi, positionering, vetenskaplig forskning, jordobservation och andra tillämpningar. Genom våra över 600 engagerade medarbetare kan vi erbjuda specialistkompetens inom satellitkommunikation, raket- och ballongsystem, uppsändningstjänster och flygtesttjänster. Genom lokal närvaro på alla kontinenter kan vi hjälpa våra kunder med specifika lösningar inom rymdsystem, delsystem, instrument, teknik och tillhörande tjänster. www.sscspace.com, www.rymdkollen.se

Om AU: Astronomisk Ungdom, AU, är ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Organisationen samlar ca 5000 medlemmar i ett 50-tal föreningar runt om i landet. AU anordnar varje år ett flertal rymd- och astronomiläger för unga rymdintresserade, visar stjärnhimlen för allmänheten, arrangerar studieresor till rymdrelaterade resmål, och står värd för konferenser och kurser. Varje sommar ges också gymnasieelever möjligheten att delta i Rymdforskarskolan, en sommarforskarskola där gymnasieelever får chansen att fördjupa sina kunskaper i astronomi och rymdteknik. www.au.se

Om Vetenskapens Hus: Det övergripande målet med verksamheten Vetenskapens Hus är att öka ungas intresse för naturvetenskap, matematik och teknik. Genom att erbjuda en verksamhet med intressanta experiment och hands-on aktiviteter hoppas vi intressera både lärare och elever i grundskola och gymnasiet. I en förlängning bör verksamheten bidra till att fler unga väljer att läsa vidare inom naturvetenskap och teknik vid landets universitet och högskolor. www.vetenskapenshus.se

Varukorg