Så var Star Party 2022!

Förra året omformades Star Party till att vara ett läger med extra fokus på astrofotografi och stjärnskådning. Den 23-25 september var succén tillbaka i år igen i de värmländska skogarna. Läs mer om hur lägret gick nedan!

Långt ut i de värmländska skogarna, en sen och kall fredagskväll samlas ett 20-tal ungdomar på Sörmarks Camping för att delta på Star Party – Lägret under stjärnorna

Att Star Party sker just här är ingen slump heller: lägrets geografiska läge är på samma plats som förra året, och har noggrant valts ut för att vara så långt ifrån städernas ljusföroreningar som möjligt. Således anländer deltagarna med förväntningar om en stjärnfylld natthimmel som är i ständig kamp mot helgens dystra väderprognoser.

På grund av den (för de flesta) långa resan till lägret utgör pizza och lära-känna-varandra lekar majoriteten av fredagskvällen. Därefter erbjuds antingen rymdfilm I form av The Martian, eller möjligheten att bege sig till sängs i rimlig tid för att vila ut sig inför nästa dag av aktiviteter. Ljudet av regn som smattrar mot plåttak fyller sovstugorna under natten och observationerna får tyvärr vänta till nästa kväll.

Lördagen inleds med en generös sovmorgon och frukostbuffé, tätt följd av föreläsningar om grundläggande astronomi/fotografi tätt följt av hur man tar astrofoton på en budget innan lunchen serveras.

Samtidigt är detta ingen Rymdforskarskola, och förkunskaperna hos deltagarna (varav vissa tagit med egna teleskop) varierar i högsta grad. Således fortsatte dagen med ett frivilligt val mellan lägerlekar och en föreläsning om avancerade tekniker inom astrofotografi. Obligatoriskt för alla efteråt var dock datorlabben, där deltagarna i grupp fick bearbeta rå astrofoto-data till en färdig bild under handledning av ledarna. Ett mycket uppskattat och förberedande moment för att börja ta egna astrofoton på fritiden!

Efter denna intensiva hjärngympa växlades det av med middag och Gartic Phone på bioduken (ett partyspel som kan liknas till en digital version av viskleken) i väntan på middag.

Sen sker ”miraklet”. Trots snack under dagen om ynka 7% chans för stjärnklart väder öppnar plötsligt ett stort hål rakt upp bland molnen. ”Jag ser en stjärna!” förvandlas inom halvtimmen till ”Jag kan se vintergatan!”, ”Där är Andromeda!” och dylika utrop.

Deltagarna får stjärnguider med laserpekare, får se nebulosor genom teleskop och ta kreativa bilder i mörkret med ficklampor och långexponeringar. Man kunde nästan ta på den överlyckliga stämningen som genomsyrade luften den kvällen på Sörmarks Camping.

Lagom dags så återvänder molnen ca 3h senare och deltagarna rör sig in i kåtan för kvällens sista aktivitet: En riktig klurig rymdjeopardy som spelades i lag. Enligt demokratisk röstning erbjuds till sist Star Wars på bioduken för lägrets nattugglor.


Efter frukostbuffén dominerades den sista dagen på campingen av städning och packning. Självklart knöts säcken ihop med en patchutdelning och gruppfoton som avslutning. De deltagare som saknade egen skjuts fick det svåra valet att åka med antingen minibuss (i folkmun ”Partybussen”) eller Tesla tillbaka till Torsby Tågstation. 

Självfallet utbyttes ett godtyckligt antal kramar på stationen innan ledarna och deltagarna åkte skiljda vägar, med förhoppningar att ses så snart som möjligt igen under en stjärnklar himmel. 

Till sist vill projektgruppen tacka innerligt till alla fantastiska deltagare, det hade (bokstavligen) inte gått utan er! 

Clear skies! //Projektgruppen

Varukorg