Så var Marsresan 2023!

För första dagen av Marsresan 2023 var det bestämt att alla deltagare skulle mötas upp med ledargruppen vid astronomibyggnaden tillhörande Lunds universitet. Trots problem med tåg och snökaos så var det många som hade lyckats tagit sig till mötesplatsen och det var nu äntligen dags att träffa alla och att få en introduktion till helgen. Introduktionen följdes av en rundvisning av astronomibyggnaden som gavs av Nicholas (Nick) Borsato, en australiensk professor som arbetar i samma byggnad. Rundvisning en var särskilt speciell eftersom vi fick se både det aktiva observatoriumet och det gamla. Vi fick till och med se det aktiva i rörelse! Tyvärr var det molnigt denna dag så vi kunde inte se något från teleskopet, men oavsett var det en otroligt häftig upplevelse. Näst på schemat blev den efterlängtade middagen, en rätt uppskattad av alla, nämligen pizza. Väl framme vid boendet, som var en mycket mysig scoutstuga, blev det lite sällskapsspel innan det blev dags för den efterfrågade god natt-sagan. I kväll berättades det en riktig rysare, nämligen ”Rödluvan och vargen”. Med otrolig dedikation, talang och ljudeffekter från ledargruppens sida föll alla medlemmar till sömns. 

Nästan morgon var alla snabb upp, delvis för att det blev kö till toaletterna, men mest p.g.a spänningen över dagen som skulle vara. Det var idag som resan till Köpenhamn skulle ske. Med våra lunchburritos i väskan bar det av mot Rudetårn observatorium. Detta är en välbesökt turistattraktion vilket märktes eftersom de hade behövt suttit upp ett trafikljus i trappan. Att byggnaden är välbesökt är också lätt att förstå med tanke på dess historia och den fängslande utsikten från dess topp. Efter lunch i en väldigt fin park började promenaden mot Tycho Brahe Planetarium. Påvägen gjordes ett par stopp, varav en av dem blev ett besök till en LEGO-butik vi stötte på. Eftersom vi anlände till planetariumet med god tid innan visningen skulle börja, så hann vi kolla in utställningen om de hade utställd. Där fanns bl.a delar av en riktig meteorit! Väl inne i salen där visningen skulle ske blev varenda en av oss överväldigade av salens storlek och avståndet till taket. Man blev helt mållös. Visningen började med att en dansk-talande kvinna talade lite om rymden, men vad hon sa kommer alltid att förbli ett mysterium. Själva filmvisningen handlade om tid och universums historia. Känslan som effekterna gav är helt obeskrivlig. Detta blev utan tvekan resans höjdpunkt. Efter visningens slut gjordes ett besök till giftshop:en som ledare Johanna väldigt tydlig sett fram emot sedan marsresans start. Ett tag senare befann vi oss tillbaka i scoutstugan där vi åt tacos till middag med ”hänga gubbe” som underhållning. Kvällens aktivitet blev en otroligt rolig quiz-tävling där de tävlandes svar nästan varje gång blev internskämtet ”Danmark”. Dagens god natt-sagan blev ”Bockarna Bruse”, men denna gång var det inte en person i rummet som höll sig för skratt. Inte ens berättarna själva. 

Nästa morgon åt vi frukost tillsammans innan vi städade stugan. Därefter gjorde vi vår sista resa tillsammans som blev tillbaka till astronomibyggnaden. Där fick vi en föreläsning av Nick innan vi behövde säga vår avsked. 

Resan hem var bitterljuv. Man var såklart ledsen över att behöva resa hem, men otroligt tacksam för minnena man reste hem med. 

      – Wilma Faltin, deltagare på Marsresan 2023

Varukorg