Så var Knut Lundmark-dagarna 2023!

Hej! För tre veckor sen var jag på en av de roligaste helgerna i mitt liv! Det började med att jag gick upp tidigt på morgonen för att hinna äta frukost och göra i ordning matsäck inför tågresan. På perrongen såg jag mig om och försökte hitta någon annan som skulle till Knut Lundmark dagarna. Jag hittade snart en tjej jag kände sedan innan, vi gick på tåget och åkte iväg. Ungefär halvvägs igenom resan hörde jag en grupp ungdomar nämna rymden och sovplatser så jag gick fram och presenterade mig. Det visade sig medan vi pratade att nästan tio personer i tågvagnen skulle till KLD! Resterande tågresan gick mycket fort! När vi kom fram promenerade vi tillsammans till Astronomihuset i Lund där ledarna hade förberett välkomstdryck och snittar. Sedan var det dags för den första föreläsningen som handlade om astrofotografering! Det var väldigt intressant och jag lärde mig mycket! Sedan hade vi en till föreläsning om vad för olika typer av praktiker man kan göra inom rymdforskning. Detta var väldigt inspirerande för mig! Sedan var det dags för en social aktivitet och middag där vi fick lära känna varandra mer. 

Efter middagen skulle vi till Lunds planetarium. Jag var lite skeptisk först men det visade sig vara en av de mysigaste föreläsningarna jag någonsin varit på! Föreläsaren var så duktig och svarade så bra på allas frågor! Jag önskar att det hade varat längre! Efteråt åkte vi till hotellet där vi fick våra rum. Efter att vi lämnat våra väskor samlades nästan hela lägret i lobbyn och spelade biljard varpå några gick ut på en promenad innan vi gick och lade oss. 

Nästa morgon började vi dagen med en jättemysig hotellfrukost och transport till Astronomihuset. Där fick vi höra på en jätteintressant men också svår föreläsning om solkoronan! Under dagen fick vi även en rundtur av Astronomihuset. Bland annat hade det ett superfint bibliotek! Jag ville verkligen läsa varenda en av böckerna! Efteråt hade vi en föreläsning om exoplaneter. Efter lunchen som bestod av pizza så hade vi labb. Det var jätteroligt när man äntligen fick det att fungera! Jag tyckte särskilt mycket om diskussionsfrågorna i slutet! 

Efter det åkte vi tillbaka till hotellet och gjorde oss iordning inför finmiddag på Lunds Grand Hotel. När vi möttes i lobbyn var alla så fina och stiliga! Väl där fick vi hänga av oss våra ytterkläder och sätta oss i en vacker sal på fina bord. AU hade även bjudit in speciella gäster som vi kunde prata med. Vi hade även blivit lovade en hemlig gäst och alla var ivriga att få veta vem det var. Efter en jättefin presentation fick vi reda på att gästen var självaste Magnus Ehinger!!! Vi var alla helt starstruck och ville ta bilder med honom efter middagen. Och vilken middag! Förrätten var bland det godaste jag någonsin ätit! Efter att vi ätit upp var det fotografering på stora trappan och fortsatt mingel innan vi åkte tillbaka till hotellet. 

Vi började sista dagen på samma sätt som innan med hotellfrukost och transport till Astronomihuset. Vi fick ta del av två till föreläsningar innan det var dags för lunch och sedan en jättemysig avslutning. På vägen till tågstationen gick några på sightseeing i Lund. Det var så tråkigt att säga hejdå till de som inte skulle mot Stockholm som jag! På tåget tillbaka fortsatte resterande att prata om helgen! Tåget stannade i två timmar men det gjorde inget med så härligt sällskap! Tack så mycket AU för att jag fick vara med om denna helg!

/Natascha 

Varukorg