Så var Stjärnskådningsresan hösten 2023

Jag heter Hanna Lehmann och går mitt sista år på Norra Reals Naturvetenskapsprogram. När jag började tvåan så efterfrågade en person på min skola folk till att grunda en astronomiförening och jag tänkte varför inte? Det ledde till att jag med några andra fantastiska personer på min skola och startade vår astronomi-förening, NASA (Norras Astronomy and Space Association) där jag sitter med i styrelsen.

Helgen innan höstlovet anordnade vi på NASA (Norras Astronomy and Space Association) tillsammans med BLAST, SIRIUS, KGAS och SNF terminens första stjärnskådningsresa! Jag hade längtat så mycket att få åka på det här lägret och äntligen var tiden här, vi hade fått ett schema, tid och plats och det var dags att åka. Lägret började redan på bussresan. Alla verkade väldigt taggade på att vara där och jag kände att det inte var några problem att hitta någon att prata med.

När vi kom fram presenterade ledarna sig och visade var alla skulle bo och gav oss tid att göra i ordning sin sovplats innan de första riktiga aktiviteterna började. Efter en snabb namnrunda gick vi direkt in på fot-leken, en lek som nästan börjar bli en tradition på dessa läger. (För er som inte vet vad det är så ska man nudda den nästas personens fot och så får den flytta den för att nudda den efter det.) Jag kände att vi kom närmare varandra. Det hade blivit mörkt och det var dags att grilla middag runt den trånga eldstaden. Jag satt på taket och snackade med diverse personer och var med och sjöng till allsång som ”Riptide”, ”Creep” och solklart ”Jag är en Astronaut” (vilket triggade minnen från RFS som jag var på i somras), då en person hade tagit med sig sin ukulele. Jag och min kompis som jag kände sedan innan satt och diskuterade hur trevligt det är att sitta med en bunt ungdomar som frivilligt valt att sitta kring en eld kl. 22 på kvällen i kylan och prata om ”whatever”. Vid midnatt var det fortfarande molnigt så några bestämde sig att ta en promenad runt elljusspåret i mörkret. Någon timme senare när vi kom tillbaka in i värmen efter vandringen gick några och spelade kort och andra till att diskutera roliga fenomen inom matte och grundläggande organisk kemi. Själv bestämde jag mig att spela ett nytt spel som en person lärde mig (vilket jag torskade i).

Följande morgon så åt vi frukost under bar himmel som väckte hoppet för natten. Många pratade om maten som vi slängde i elden kvällen innan som offer hade ”tillfredsställt de högre makterna” och gett oss bar himmel. Det var tillräckligt kallt så att man kunde se ångan från tekokarna vi hade med ner. Ledarna presenterade då lite kort vad som stod på dagens schema som var fylld av intressanta föreläsningar om gammablixtar och neutronstjärnor, en poängjakt och andra sociala aktiviteter som ”med andra ord” fats vi fick själva skriva orden (många var med rymd eller matte- tema) och på spåret- astronomiversion. Min favorit var nog ”med andra ord” eller poängjakten. För att få 5 poäng kunde man göra olika saker som att få 20 personer att sjunga ”jag är en astronaut” av Benjamin Ingrosso eller bada med en handledare. Jag och tre till (varav en av dem var projektledaren) hoppade i det iskalla vattnet och sprang sedan upp för den branta backen upp till bastun. Föreläsningarna var helt fantastiskt intressanta och i min åsikt nästan lite för korta. På kvällen trängde vi ihop oss och körde ”På spåret- astronomiversion” runt elden medan vi grillade marshmallows, vilket var väldigt kul och lite kaosartat. Jag hade varit med en kväll då SIRIUS hade haft sin första omgång ”på spåret- astronomi-version” och därför hade jag verkligen sett fram emot det här.

Några ställde ut sina teleskop i hopp om att se partiella månförmörkelsen och kanske några stjärnor. Även om det visade sig vara molnigt hela natten (våra offer och förhoppningar var tydligen inte tillräckliga ☹) så såg några en eller två stjärnor. Senare på kvällen, bort mot midnatten så lekte vi mer lekar som fot leken och delade ut priser från alla aktiviteter vi hade under dagen. Danna kväll var vi säkert 25 personer som gick midnattsvandringen. Genom midnattsmörkret i skogen hördes hektiska diskussioner om diverse saker, sång och prat. Inte förrän 2.5 h senare kom vi tillbaka till de som hade stannat kvar på Lida och kollat på film. Den här kvällen anslöt sig även väldigt många efter en återförening från Rymdforskarskolan Uppsala till middagen och sov i tomma sängar och på golvet.

Sista dagen gick mest åt att packa ihop och städa efter denna fantastiska helg. Det var sorligt att säga hejdå till alla nya man hade träffat men jag är inte orolig att jag aldrig kommer att träffa dem igen.

Lägret var otroligt kul med många nya vänner, minnen och ny kunskap. Lägren som detta sitter nära till hjärtat då man får träffa liksinnande personer som också är intresserade att vara där. Det är så annorlunda från en klassresa då alla har aktivt valt att vara där. Om någon som läser det här funderar på att åka på en stjärnskådningsresa eller inte kan jag starkt rekommendera det, det finns något för alla.

Så slutligen vill jag säga tack till alla jag har träffat och lärt känna, hoppas vi ses snart igen // Hanna.

Varukorg