Intresseanmälan: följ med till Florida för att se uppskjutningen av Marcus Wandt till den internationella rymdstationen ISS

I början av januari kommer Sveriges nästa astronaut Marcus Wandt inleda sin resa mot den internationella rymdstationen. Uppsändningen sker från Kennedy Space Center med raketen Falcon 9 från det amerikanska företaget SpaceX. Nu kan medlemmar i Astronomisk Ungdom som ska dit, anmäla sitt intresse att bo, resa och hänga tillsammans med andra AU-medlemmar under vistelsen i Florida.

Sedan 2017 har Astronomisk Ungdom arrangerat internationella studieresor (kallade Rymdresor) till rymdrelaterade resmål rund om i världen. Vi har observerat den totala solförmörkelsen över USA i augusti 2017, vi har besökt CERN i Schweiz, och vi har besökt observatorierna på La Palma, för att nämna några rymdresor.

Den 10 januari 2024 planeras Marcus Wandt, Sveriges näste astronaut, att skickas upp till rymden. Detta vill förstås alla i Astronomisk Ungdom följa noga, många på plats vid Kennedy Space Center i samband med uppskjutningen. Därför avser vi nu att samordna detta!

Viktigt: tiden och dagen för uppsändningen kan förändras. Det finns ingen garanti från ansvariga rymdmyndigheter att raketen kommer att skickas upp den 10 januari, men det är planen just nu. Den planen kan påverkas av exempelvis vädret. Det är därför viktigt att planera för flexibilitet vid bokningen av resan, framförallt flygbiljetterna. Det är bra att anlända ett par dagar före den 10:e och planera för att stanna en vecka eller så, för att ta höjd för att uppsändningen blir försenad.

Utöver medlemmar i AU så vet vi att även följande personer kommer befinna sig i området kring tiden för uppskjutningen, och vi kommer sikta på att få till möten med åtminstone 1-2 av dem:

  • Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman
  • Sveriges första astronaut Christer Fuglesang
  • Rymdminister Mats Persson (L)

När vi inte observerar raketuppskjutningen så finns många andra saker vi kan göra tillsammans kring Orlando, exempelvis besöka:

  • Universal Studios Orlando
  • Walt Disney World Resort, världens största nöjesfält
  • Kennedy Space Center Visitor Complex

Preliminära planer:

Ankomstdatum: 8 januari
Hemresedatum: 15 januari eller senare
Boende: hotell antingen i Cocoa beach eller Titusville. Gärna ett och samma hotell för alla, eller närliggande.
Hyrbil: Ja. Vi hyr minibussar för gemensamma transporter.
Pris: Kostnaden för enkelt hotell, hyrbilar och bränsle delar vi på. Flygbiljetter och entréavgifter betalas separat. Även hotell kan bokas och betalas separat för de som vill.
Målgrupp: Denna resa riktar sig främst till dig som är medlem och mellan 18-25 år.

Vill du följa med och bli en del av denna resa? Anmäl ditt intresse i formuläret nedan innan den 10:e december så samordnar vi resan tillsammans!

Intresseanmälan har stängt.

Varukorg