AU konferensen 2023

Den 8 till 10 december anordnade AU en konferens vars syfte var att samla arrangörsgrupperna, utskott, kommittéer, förbundsstyrelsen, kansliet och fler som varit aktiva på nationell nivå. Eftersom många aktiva i förbundet bor runtom i hela landet kan det vara svårt för oss alla att kunna mötas och arbeta på våra projekt tillsammans. Denna konferens var en unik möjlighet för oss att samlas för att kunna arbeta tillsammans i våra projektgrupper och samtidigt möta andra som brinner lika starkt för AU och engagemang inom förbundet.

Jag kom till slut fram till konferensen i Uppsala efter lite strul med pendeltågen. Vi tog oss till NTI i Uppsala för att lämna vår packning och begav oss nästan direkt till Ångströmlaboratoriet där vi skulle äta middag och senare delta i en episk öppnings Late-night TAUlkshow. Där fick förbundsordförande Gabriel Delerin presentera förbundsstyrelsen och berätta om konferensen och dess syfte. Vi satt alla tillsammans och hade det väldigt roligt med mycket skratt. När föreställningen var slut så begav vi oss åter till NTI och en del av oss började kolla på film. Jag var dock trött efter en lång dag så jag gick och lade mig innan filmen var slut.

Denna kväll var första gången som jag träffade många av de som jag jobbat med och sett på videomöten och det var väldigt trevligt att få den möjligheten. Jag träffade även en hel del vänner från årets Rymdforskarskola, vissa som jag inte hade träffat sedan lägrets avslutning.

Nästa dag började med några ost-och skinkmackor och ett glas äppeljuice, enligt mig ett av de bästa möjliga sätten att starta sin morgon på. Därefter promenerade vi till Ångströmlaboratoriet där vi fick en presentation om vad som kommer ske på konferensen och efter det berättade alla distrikten vad de har gjort och tänker genomföra. Alla hade bra presentationer som var gjorda i god tid innan konferensen.

Efter denna presentationsrunda började kurserna om hur vi ska arbeta för att våra projekt ska bli så episka som det bara går. Kurserna var väldigt lärorika och jag kände att jag hade en tydligare bild av hur man ska jobba och samarbeta i grupp för att det ska gå bra. Efter första passet och lite arbete i våra grupper var det dags för en god poke-bowl till lunch. Kurserna fortsatte därefter fram till en helt fantastisk gästföreläsning om solsystem & planetbildning av Linn Boldt-Christmas. Arbetet i grupperna fortsatte efter en kort paus när vi fått lära oss om många aktiva forskningsområden inom astronomin. Alla kurserna hölls av den fantastiska verksamhetsutvecklaren Hugo Wijk.

Nu var kvällen snart här och vi återvände till NTI för att göra oss i ordning inför finmiddagen. Middagen ägde rum på Ordenshemmet där vi först fick en fördrink (ingen alkohol såklart) och minglade. När det var dags för mat så gick vi till bords. Under middagens gång fick vi ta del av sång, fantastiska tal och en medaljceremoni där några som utmärkt sig extra inom AU fick medaljer. Där satt vi och hade trevligt tills det blev sent.

Nästa dag packade vi ihop allt på morgonen och städade NTI för att gå till Ångströmlaboratoriet en sista gång där vi fick den sista delen av kursen av Hugo Wijk. Efter det fick vi besök från Svenska Astronomiska Sällskapet som var där för att dela ut Rosa Tengborgs ungdomsstipendium till den otroliga Fanny Johansson som sitter i förbundsstyrelsen som företrädare för föreningar.

Sen var det dags för en av AU:s bästa traditioner, fotleken. Alla deltagare var med och tävlade om en episk julklapp. Innan finalen på tävlingen var det dags för en kebabrulle till lunch och lite arbete i våra projektgrupper. Gruppen jag tillhör, nationella lägergruppen, fick besök från förbundsordförande Gabriel Delerin och vi satt och diskuterade framtida läger. Det var väldigt produktivt. När en vinnare stod ensam kvar efter finalen var det dags att avsluta konferensen.

Jag vill tacka alla som planerade konferensen och såg till att det blev den bästa hittills. Jag vill även rikta min tacksamhet till alla andra deltagare som jag hade det så trevligt med. Jag hoppas att vi möts igen på framtida AU evenemang!

//Olle Wessman Nationella lägergruppen & AURORE-2

Varukorg