Grattis Linnea Danell, en av årets två Rymdstipendiater

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta ansökningar vi tagit emot till Rymdstipendiet 2024! Juryn har haft ett svårt uppdrag att välja ut två vinnare, men nu står det klart att en av dem blir Linnea Danell från Bålsta som får ta emot det heltäckande resestipendiet till European Space Camp på Andøya Space Center i Norge i augusti. Hon ansökte om stipendiet med ett gymnasiearbete där hon undersökte LIGO-data för källidentifiering av gravitationsvågor. Inför lägret har AU pratat med henne och värmt upp!

Berätta om dig själv! Vem är du och vad har du gjort för rymdrelaterade saker fram tills nu?
Mitt namn är Linnea Danell och jag har precis tagit studenten från teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap! Sommaren mellan tvåan och trean var jag på ett forskarläger i en månad där jag fick chansen att forska om energidensiteten i gravitationsvågor under en doktorand på Stockholms universitet. Det var otroligt givande, och det var även detta projekt som gav mig idén till mitt gymnasiearbete. I övrigt har jag deltagit i två fysik- och astronomiläger, och nu i början av sommaren har jag en plats på Rymdforskarskolan. 

Berätta lite om ditt projektarbete. Vad har du forskat om och vad har du kommit fram till?
Mitt projektarbete handlar om signalformer på gravitationsvågor och hur dessa ändras med olika parametrar. Jag har fokuserat på gravitationsvågor från kollision av svarta hål och neutronstjärnor där jag använt både teoretiska modeller samt GPS-data från både LIGO Livingston och LIGO Hanford. Jag analyserade data från en kollision av svarta hål och en kollision av neutronstjärnor för att kunna dra slutsatser kring hur olika kollisioner ser ut och hur de särskiljs. Det jag kom fram till var att neutronstjärnor kolliderar mycket långsammare än svarta hål och gravitationsvågorna från neutronstjärnor uppvisar en frekvens under längre tid. Jag använde även en signalmodeller där jag ändrade massan och ”spin” på båda objekten samt avståndet till händelsen för att kunna dra slutsatsen om vad parametrarna spelar för roll i signalformen. 

Vad ser du mest fram emot med att delta i European Space Camp i sommar?
Jag älskar att lära mig nya saker, så jag måste nog säga alla lärdomar jag kommer ta med mig. Det kommer vara minst lika roligt att spendera tid med likasinnade, både från Sverige och andra länder, och förhoppningsvis lära känna många nya människor! Som scout är jag även väldigt exalterad att få se den norska naturen. 

Hur ser din närmsta framtid ut? Vad händer i höst?
Jag har en sommar som är fullbokad av forskarläger, både som deltagare och ledare, och veckan innan European Space Camp ska jag fjällvandra nära norska gränsen. I höst hoppas jag på att studera Teknisk fysik i Lund och hitta mer ideellt engagemang nere i Skåne. Jag har även lovat mig själv att bli bättre på gitarr, vi får se om jag håller det löftet!

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?
Perspektiv, systematisk och äventyrsfull

Har du några tips till gymnasieelever som funderar pả att söka Rymdstipendiet 2025?
Mitt främsta tips är att våga söka. Många gånger kan det kännas som att det är omöjligt, men det enda sättet för det att vara omöjligt är att inte söka alls. Kommer man förbi den spärren är mitt andra tips att ta hjälp av erfarna forskare för ditt arbete. Får man deras resurser så ökar ofta coolhetsfaktorn på ditt arbete väldigt mycket. Annars tror jag det är viktigt att förklara specifikt hur du kommer gynnas av European Space Camp, och även vad du som person kan bidra med under veckan som går. 

Varukorg