Föreningen PAS anordnade sondverkstad!

Den första maj arrangerade Polhems Astronomiska Sällskap en sondverkstad på Polhemskolan i Lund. Deltagarna fick möjlighet att bygga och programmera sonder uppbyggda av en mikrokontroller och flera sensorer. Senare flögs sonderna upp med drönare för att samla in data som sedan analyserades. Här är en återblick på dagen!

Dagen började klockan nio med en genomgång av Mostafa kring hur elektroniken och sensorerna skulle kopplas samman med mikrokontrollern. Grupperna diskuterade sedan vilka sensorer de ville använda, som tryckmätare, accelerometrar, temperatur- och fuktighetssensorer samt UV-sensorer. När sensorvalet var gjort, kopplades de ihop med specifika portar på mikrokontrollern. Trots att det var lite pilligt, lyckades alla grupper med det till slut!

Nästa steg var att programmera mikrokontrollern för att läsa av sensordata. Deltagarna använde sina skoldatorer, där de tidigare under dagen installerat programmet Arduino IDE. Ett detaljerat häfte med instruktioner för programmeringen, samt ledarna Rebecka, Evyn, Erik, Felix och Mostafa, fanns till hjälp för medlemmarna. Många tyckte att sensorernas känslighet var beundransvärd, särskilt trycksensorn som kunde mäta tryckskillnader på bara några centimeters höjdskillnad.

Efter lunch åkte vi buss till en park utanför Lund där vi fick flyga drönare. Med en hemmagjord låda som var fastsatt till drönaren flög vi upp en grupps projekt i taget. Vädret var jättefint i alla avseenden utom att det blåste lite för mycket, vilket innebar att drönaren långsamt drev längre bort från oss under resan upp till 100 meters höjd. När den väl skulle landa, gjorde den det drygt 200 meter bort. Efter varje uppflygning behövde därför ett återhämtningsteam (tack Felix!) hämta tillbaka utrustningen. Det var härligt att se entusiasmen varje gång drönaren nådde 100 meters höjd och varje gång återhämtningsteamet kom tillbaka!

Efter detta äventyr tog vi buss tillbaka till skolan och satte igång med att få datan från SD-kortet till en Excel-fil. Även detta gjordes med kortläsaren på mikrokontrollern. På grund av problem med punkter och kommatecken som decimaltecken var det svårt för många att få ihop grafer av datan. Till slut gick det dock för alla att få till grafer av mätvärdena!

Aktiviteten uppskattades av alla deltagare. Vi fick efteråt in dessa fina recensioner av aktiviteten:
“Trevlig blandning av att programmera, bygga och sedan faktiskt skicka upp sonderna. Bra stämning!”
“Mostafa var riktigt snygg i sin blomkrans.”
“Konceptet med vad vi gjorde var väldigt kul. Det var också en god stämmning”
“Det var en lärorik och rolig aktivitet, mycket kul att samarbeta tillsammans med att planera, bygga och programmera sonden.”

Vår förhoppning är att föreningen ska kunna genomföra fler aktiviteter som liknar denna, och som kanske är ännu bättre! Något vi inte lyckades få med det här året är metan- och koldioxidsensorer, och detta kan vi försöka ta med när vi genomför denna aktivitet i framtiden. Slutligen måste inspirationen till denna aktivitet nämnas. Astronomisk Ungdoms årliga CanSat-tävling är en tävling i att bygga sonder som liknar dessa. För den som tyckte att detta lät kul rekommenderas denna tävling!

// Mostafa Kerim, PAS

Varukorg