Astronomiolympiaden Junior

Vad är Astronomiolympiaden Junior?

Svenska Astronomiolympiaden Junior är en svensk tävling i astronomi och astrofysik för grundskoleelever i 8:an eller lägre, som syftar till att väcka elevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till den internationella tävlingen: Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik Junior (IOAA jr., https://www.ioaastrophysics.org/ ).

Inga förkunskaper i astronomi eller astrofysik krävs för att vara med i uttagningen. Alla födda efter 01/01/2009 är välkomna att skriva kvaltävlingen.

Den 3 maj 2024 sker årets kvalprov. På denna sida kan du som lärare eller rektor anmäla din skola, så får du sedan mer info och själva provet utskickat dagen innan provet ska skrivas.


Hur går tävlingen till?

april 29, 2024

Sista datum för skolan att anmäla

Anmälan görs av lärare eller rektor längre ner på sidan .

april 29, 2024
maj 3, 2024

Kvalprov

Kvalprovet hålls via ett digitalt formulär av respektive skola

maj 3, 2024
juni 3, 2024

Finalprovet

Veckan innan finalprovet hålls ett digitalt träningsläger

juni 3, 2024
oktober 3, 2024

IOAA jr.

Den internationella tävlingen går av stapeln i Kathmandu, Nepal

oktober 3, 2024

Anmälan till kvalprovet

Vad kul att ni vill vara med i Astronomiolympiaden Junior! Tävlingen äger rum under 1 timme den 3:e maj på respektive skola och ni väljer själva vilken tid ni vill skriva provet på den dagen. Tävlingen är öppen för alla grundskoleelever som är födda någon gång 2009 eller senare. För folk som följer vanlig studietakt motsvarar det personer som går i åttan och lägre årskurser.  Provet sker digitalt i ett formulär som kommer att skickas ut till alla anmälda skolor på provdagen.

Ni på skolan ansvarar för att fixa lokal för eleverna samt provvakt under tävlingen. Vid frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta astronomiolympiaden@au.se

Sista anmälningstid är 29:e april 23:59.

Mvh,
Arrangörsgruppen för Astronomiolympiaden

Frågor? Skriv till:

astronomiolympiaden@au.se

Gamla prov:
Kvalprov 2023 Astronomiolympiaden Junior
Finalprov 2023 Astronomiolympiaden Junior

Svenska laget på IOAA jr. i Grekland 2023

Tipsa gärna dina elever att bli medlem i Astronomisk Ungdom!
Astronomisk Ungdom är en ideell förening med syftet att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Gillar dina elever rymden och astronomi? Tipsa då dem gärna att bli medlem! Det är helt gratis att bli medlem och ju fler medlemmar vi har desto fler roliga saker kan vi göra. Vi har både en nationell förening, lokalföreningar och temaföreningar. Mer info om hur du blir medlem finns här: au.se/bli-medlem

Varukorg