Våra kommande evenemang

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik – Kvalificeringstävling

25 maj

Svenska Olympiaden i Astronomi och Astrofysik är en svensk tävling i astronomi och astrofysik för gymnasieelever, som syftar till att väcka gymnasieelevers intresse för ämnet, samt att vara uttagningstävling till två internationella tävlingar: Internationella Astronomiolympiaden (IAO) och Internationella Olympiaden i Astronomi och Astrofysik (IOAA).

Inga förkunskaper i astronomi eller astrofysik krävs för vara med i uttagningen.Kvalificeringstävlingen hålls 25 maj 2021 och är öppen för alla elever i gymnasiets årskurs 1 och 2, födda 2002 eller senare. (Yngre elever med gymnasiekunskaper i matte och fysik välkomnas också varmt!). Denna skrivs på skolan.Lärare behöver ordna provvakt för tre timmars skrivning. Eleverna anmäler sig till skolans ansvariga lärare.

Kvalificeringsrundan kommer att basera sig på gymnasiefysik och -matematik och inte kräva några förkunskaper i astronomi. De 20 bästa i denna runda kommer att bjudas in att delta i ett träningsläger som kommer vara i augusti. Under lägret får ni fördjupa er i astronomi och astrofysik för att i slutet av lägret delta i den nationella uttagningen som består av ett prov. De bästa kommer gå vidare till de internationella tävlingarna. Två kommer få åka på IAO och fem kommer åka på IOAA.

Föranmälan krävs.

Varukorg