AstroVen 2013 – AU:s första astronomiläger avklarat

foto Lars Johansson3Vi var 19 AU-medlemmar som klev av färjan till Ven den 8 augusti och påbörjade den korta vandringen runt ön till campingen där vi skulle bo de närmaste dagarna. Då vi lyckats pricka in öns första ösregn på månader spenderades den första eftermiddagen i skydd inne i de två stora tälten, pratandes, diskuterandes och lekandes astronomirelaterade lekar. Regnet upphörde mot kvällen och runt midnatt sprack molntäcket upp helt och hållet. Större delen av natten tillbringades utomhus, observerandes kluster och planetariska nebulosor i teleskopet och Vintergatan, Andromedagalaxen och de redan tätt fallande Perseiderna för blotta ögat.

Morgonen därpå blev början på en dag med blå himmel och strålande sol och efter en inspirerande utomhusföreläsning om exoplaneter av Mikael Ingemyr följde en entusiastisk diskussion om AU:s framtid, där många kreativa och lovande förslag på framtida upptåg kom upp. Efter lunch hyrde vi cyklar och utforskade Ven med dem och sedan fick vi en guidad tur runt Tycho Brahe-museet av AU-medlemmen Anders Nyholm, varpå var och en tillverkade sin egen näsprotes i aluminiumfolie i Tychos ära och poserade runt hans staty för att föreviga ögonblicket.

foto Lars Johansson1Till middag grillades det korv utanför tälten och därefter organiserades en brännbollsmatch där såväl spelare som domare ofta distraherades av den stadigt mörknande himlen (”Är det där Venus? Nej, det är Saturnus.” ”Kan det där vara ISS? Kolla upp om det var ISS!”). Natten blev lika klar som den föregående och sova var det sista man tänkte på när aktiviteter som observation, grillning av pinnbröd och marshmallows, tipspromenad, räkning av Perseider (vi kom upp i 50 stjärnfall på 1,5 timmar) och astrofotografering pågick alla parallellt med varandra.

foto Lars Johansson2Lördagen inleddes med en kreativ workshop på temat terraformering och under dagen bjöds det även på solobservationer och intressanta föreläsningar om jakten på liv i universum av Peter Linde och astrofotografi av lägerdeltagarna Lars Johansson och Måns Holmberg. Trots att den tredje och sista natten var för molnig för observationer var vi otroligt nöjda med lägret när vi på söndagen tog färjan tillbaka till fastlandet.

 /Hera

Varukorg