Ungdomens Star Party 2014 har avslutats

I helgen samlades hela 30 astronomi-intresserade ungdomar från hela Sverige på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, för att delta i AU:s andra starparty. Ungdomens Star Party 2014 invigdes och förväntningarna var höga från förra året. Nedan följer en kort sammanfattning av USP 2014:

Fredagskvällen började med en festlig måltid bestående av pizza följt av väldigt mycket fika. Under natten hade vi mycket fint väder vilket gav fina vyer i teleskopen. Mikael visade avlägsna galaxer med Westerlundteleskopet medan jag hade visning av vårt eget solsystem med ett mindre teleskop.

USP 2014 invigs
USP 2014 invigs

 

Mikael visar Westerlundteleskopet
Mikael visar Westerlundteleskopet

 

Nyfikna ungdomar observerar galaxer
Nyfikna ungdomar observerar galaxer

Pigga och glada vaknade vi till musik på lördagsmorgonen. Vi åkte buss tillbaka till Ångströmlaboratoriet där vår egen Mikael började dagen med att prata om livet i universum, följt av docent Andreas Korn som pratade om hur satelliten GAIA kommer att samla data om Vintergatan de kommande åren. Efter lunch hade vi besök av Dr. Eric Stempels som föreläste om astrobiologi. Avslutningsvis föreläste Prof. Nils Bergvall om kosmologi, där han bland annat täckte de senaste upptäckterna av gravitationella vågor i bakgrundsstrålningen.

Därefter begav vi oss till observatorieparken, där vi blev visade två mycket gamla teleskop av Uppsala amatörastronomer. Efteråt var det dags för middag och vi begav oss till en noga utvald kinarestaurang där vi åt oss mätta på deras buffén.

Tillbaka på Ångströmlaboratoret hade vädret tyvärr hunnit blivit sämre. Istället röstade vi fram två Sci-Fi-filmer och såg dessa medan vi gottade oss på chips.

Föreläsning av Prof. Nils Bergvall
Föreläsning av Prof. Nils Bergvall

 

Middag USP 2014
Middag USP 2014

Dagen därpå tog vi oss en sovmorgon och åt frukost i lugn och ro. Väl på Ångströmlaboratoriet igen så öppnades AU:s andra årsmöte, där bland annat den nya styrelsen valdes. Lunch serverades och Ungdomens Star Party 2014 avslutades med en gruppbild i solskenet.

Gruppfoto USP 2014
Gruppfoto USP 2014

Hela arrangemanget sponsrades av Uppsala Universitet, något vi är väldigt tacksamma för.

Helgen har verkligen varit lyckad och mycket rolig! Hoppas att vi ses på nästa USP!

Hälsningar,

Måns

Varukorg