Tvillingexperiment på ISS

Studien kommer att vara det första av sitt slag. I mars 2015 kommer astronauten Scott Kelly att resa till den internationella rymdstationen, ISS, för att stanna där ett helt år. Hans enäggstvilling, den pensionerade astronauten Mark Kelly, kommer att stanna kvar på jorden.  

För första gången någonsin kommer man att genomföra ett tvillingexperiment för att studera på effekterna av rymdresor. Experimentet går ut på att en tvilling befinner sig en längre tid i rymden, medan den andra stannar på jorden som en genetiskt identisk referens.  

Att Scott Kelly ska befinna sig på ISS under ett år tillkännagavs av NASA under hösten 2012, men det är först nu under våren 2014 som man har tillkännagivit de 10 studier som ska genomföras på de två bröderna. 

Man har redan sedan innan sett att astronauter efter en vistelse i rymden får ett svagare immunförsvar än vad de normalt skulle ha haft på jorden, därför kommer en av studierna handla om tvillingarnas immunsystem. Andra studier kommer till exempel att undersöka hur Scott Kellys DNA, syn, och koordination påverkas av rymdvistelsen. 

Tester kommer att göras på bröderna innan, under, och efter tiden då Scott Kelly befinner sig i rymden. Målet är att undersöka hur en långvarig vistelse på rymdstationen påverkar människor, och resultaten förväntas ge medicinsk förståelse inför framtida resor till månen, mars, eller asteroider. 

Kolla in den här videon från NASA om du vill veta mer om studierna!

Källor och ytterligare läsning: 

http://phys.org/news/2012-11-russia-crew-yearlong-space-mission.html#nRlv
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/10apr_twins/
http://www.nasa.gov/content/nasa-selects-10-proposals-to-explore-genetic-aspects-of-spaceflight/#.U003g-ZXzUG

(Foto: NASA)

Varukorg