Rött hus med vita knutar på månen 

Svenska Månhuset är världens första konstprojekt på månen. I oktober år 2015 bär det av. 

Konstnären och entreprenören Mikael Genberg har arbetat med Månhuset sedan år 2003. Målet är att sätta ett rött hus med vita knutar på månens yta. Projektet är nu färdigställt till 75 procent efter år av ideellt arbete från att några av Sveriges främsta rymdingenjörer.

– Huset ska vara 3 meter brett, 2 meter djupt och 2,5 meter i takhöjd och tillräckligt stort för en vuxen person att stå upprätt i. Det är en teknisk utmaning, i alltifrån husets storlek till den ”självutlösande” konstruktionen. Det är också det första huset som ”byggs” på månen, säger Emil Vinterhav, ansvarig för Månhusets tekniska team.

De senaste årens digitala utveckling har skapat förutsättningar för att nå och engagera människor runt om i världen. I år firar Sveriges nationalfärg, Falu Rödfärg, 250 år genom att stödja Månhuset med en global crowdfunding, där alla medel går oavkortat till projektet.

Crowdfundingen sker på Månhusets webbplats, themoonhouse.com/sv/manhuset, mellan den 28 maj och den 30 november 2014. Den som vill bidra kan ge allt från 1 dollar upp till 100 000 dollar. För 50 dollar får man sitt namn tryckt på insidan av Månhuset. För 100 dollar skickas ett personligt meddelande upp digitalt med huset.

Det röda huset med vita knutar kommer att tas upp till månen med hjälp av det amerikanska rymdbolaget Astrobotic. Uppskjutningen och månlandningen är planerade till oktober 2015.

– Med Månhuset kan Sverige skriva historia och sätta ett avtryck på den internationella scenen. Vi ser fram emot att samarbeta med Månhuset och att bidra till Sveriges första ”Apollo moment”. Endast tre nationer i världen har tidigare landat på månen, det är på väg att förändras, säger John Thornton, vd för Astrobotic.

Varukorg