Ny typ av planet upptäckt!

År 2011 upptäckte Kepler-satelliten ett planetsystem runt stjärnan Kepler-10. Systemet har två kända planeter, Kepler-10b och Kepler-10c, och nu har den senares massa bestämts med spektrografen HARPS-N på Telescopio Nazionale Galileo (3.58 m) på La Palma, Kanarieöarna.

Vad som är överraskande är att Kepler-10c, med en omloppstid runt sin moderstjärna på 45 dagar och en diameter om 2.3 gånger Jordens, väger 17 gånger så mycket som Jorden. Den är med andra ord ungefär lika stor som Neptunus, men gjord av sten och inte gas. En helt ny typ av planet!

Detta är inte bara överraskande för att det är den första upptäckta planeten i sitt slag, utan även för att Kepler-10c inte riktigt passar in i de modeller astrofysikerna har idag över hur planeter bildas. Det finns med andra ord mer att göra för att öka vår förståelse för planetbildning. Och det bådar ju gott för framtida forskning!

HARPS-N-mikael-ingemyr

Jag fick idag en guidad tur på TNG och till rummet där HARPS-N finns (se bild) utav Fatemeh Motalebi, en av medförfattarna till forskningsartikeln i fråga: http://arxiv.org/abs/1405.7881

Läs mer här: http://www.popast.nu/2014/06/megajord-kepler-10c-ar-forsta-planeten-i-sitt-slag.html

/Mikael Ingemyr

Foton: Fatemeh Motalebi, David A. Aguilar

Varukorg