Högstadielever filosoferar med Astronomisk Ungdom

Under de tre senaste veckorna har jag besökt fem skolor i Göteborg och Alingsås som gästföreläsare. Ämnet för föreläsningarna har varit liv i universum och föreningen, Astronomisk Ungdom. Eleverna fick i slutet av varje föreläsning testa att ta på sig rollen som vetenskapsfilosofer, och resonerade kring kontakt med intelligent liv från andra planeter. 

Föreläsningsprojektet startade efter Ungdomens Star Party i våras som, vad jag tyckte var, en smart idé. Jag frågade föreningens ordförande, Mikael Ingemyr, om jag fick testa att föreläsa på högstadier – och det fick jag. 

Det ligger i föreningens natur att det ska vara lätt att haka på och göra sin egen grej. Det gör att alla vi med idéer och en vilja att driva igenom dem får en plattform att göra det på – och det är riktigt häftigt.  

Hemma har jag en hög papper där niondeklassarnas tankar står nedskrivna. Det är många gånger uttalanden så bra att man kan klistra in dem på en rymdbild, signera dem ”Carl Sagan”, och trycka upp dem på T-shirts utan att någon skulle ana oråd. Med andra ord – väldigt fina tankar. Här följer några av mina favoriter:

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Är det rimligt att tro att vi någonsin kommer att stöta på andra former av intelligent liv?

”Det är möjligt med inte rimligt. Planeterna som det finns möjlighet för liv på ligger för långt bort och  jorden är närmare sin undergång än den teknologi som behövs.”

”Med tanke på hur tekniken har gått framåt och utvecklats så är möjligheten stor vi någon gång kommer att upptäcka intelligent liv, om vi inte förstör vår egen planet först.”

2. Varför har vi inte stött på det ännu?

”Vår galax är oändligt stor, och chansen att en annan planet med intelligens skulle vara på relativt litet avstånd är inte stor”

”Tekniken har först nu gjort det möjligt att kolla ut i rymden.” 

”För att de finns för långt bort. Eller så är de så små så att man inte hittat de än.”

”För att vi nyss varit apor! Vi har inte kommit långt, vi har precis börjat. Kontakten är i framtiden” 

3. Om vi skulle få kontakt med någon annan livsform – vad skulle vi göra?

”Vi skulle antagligen undersöka dem närmare och försöka komma fram till om de var ett hot mot vår planet” 

”Förgöra dem eftersom att vi inte vet vad de vill”

”Lära oss saker av varandra för att båda ska kunna utvecklas”

”Be om hjälp. Vi är så korkade att vi får hoppas att de är smartare så att vi inte fortsätter att förstöra jorden på detta sätt” 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Presentationen som användes vid föreläsningarna finns att hämta hem här: Astronomisk Ungdom – Liv i Universum
Jag kommer att delta i AU:s sommarläger, så om ni är nyfikna på projektet – kom gärna fram och prata.

Ses i sommar!

/Linnéa Lindh

Varukorg