Astronomiläger

Anmälan till 2018 års astronomiläger är stängd.

Alla platser till årets Astronomiläger på Ven är nu slut.

Astronomisk Ungdom bjuder in barn och ungdomar upp till 16 år till ett spännande astronomiläger på Ven i samband med meteorregnet Perseiderna! Lär dig mer om astronomi och rymdteknik tillsammans med andra den 12-14:e augusti. Du får bland annat möjligheten att observera stjärnhimlen i teleskop och se stjärnfall med blotta ögat. På Ven kan du uppleva en fantastisk stjärnhimmel då ön erbjuder en oerhört mörk himmel även på sommaren. Dessutom kommer deltagarna att få fördjupade kunskaper i en bredd astronomi- och rymdrelaterade områden och få chansen att upptäcka det fantastiska med universum tillsammans med engagerade ledare och likasinnade ungdomar! Barn och ungdomar mellan 5 och 16 år kan anmäla sig till lägret, och lägrets aktiviteter kommer att vara uppdelade så att deltagare i samma åldersgrupper deltar i aktiviteter anpassade efter den årskurs eleven går i.

Under lägret kommer du att träffa nya vänner och få ta del av föreläsningar i astronomi och rymdteknik, lärorika workshops och mysiga lägeraktiviteter, såsom grillning och bad. Dessutom besöker vi Tycho Brahe-museet och utforskar Ven med dess astronomihistoria i centrum. Detta läger anordnas i samarbete med Landskrona kommun och kommer att vara helt kostnadsfritt. Boende, mat och samtliga aktiviteter ingår. Inga förkunskaper krävs.

Anmäl dig senast den 22 juli. Antalet platser är begränsat.

När: 12-14 augusti

Plats: Ven, Landskrona

Bild: Richard Conricus

Ankomst och avfärd

Vi möts upp vid hamnen i Landskrona kl. 13.30 den 12:e augusti och åker sedan gemensamt med färjan till Ven. Färjan går 14.15, men vi påbörjar aktiviteterna redan 13.30. Tänk på att anlända i god tid så att du eller dina barn inte missar gruppen och avgången från fastlandet.  Lägret avslutas den 14:e augusti, då vi tar färjan 15.00 tillbaka till fastlandet. Resan tar ca 30 minuter så lägret beräknas avslutas 15.30 vid Landskrona hamn.

Resa och vägbeskrivning

Om du anländer med tåg eller buss åker du först till Landskrona. Till hamnen kan du till exempel ta dig med buss 3 från Landskrona station. Bussresan tar ca 9 minuter och du hoppar av vid busshållplatsen Landskrona Skeppsbron. Här kan du hitta alternativa resvägar till hamnen och få tidtabeller och vägbeskrivning.

Boende och måltider

Vi kommer att bo i sängar i stugor på Camp Ven. Där ingår boende med helpension, och vi serverar middag den 12:e augusti, samtliga måltider den 13:e augusti och frukost och lunch den 14:e augusti. Dusch, toalett och kök finns i en central byggnad ca 50-100 m från stugorna. Deltagarna kommer att bo i rum tillsammans med andra deltagare, och tjejer och killar kommer att bo åtskiljt.

Vem kan delta?

Alla som är mellan 6 och 16 år är välkomna att delta med målsmans tillstånd. Lägrets aktiviteter kommer att vara uppdelade så att barn och ungdomar i samma åldersgrupp genomför aktiviteter med varandra. Du är välkommen att delta oavsett förkunskaper – det räcker att du är nyfiken på att lära dig mer om rymden och ha roligt tillsammans med andra. Vi har även kunniga ledare på plats som kommer att göra allt för att du ska trivas, och se till att du lär dig så mycket som möjligt och har så roligt som möjligt under din vistelse hos oss.

Behöver jag vara medlem i Astronomisk Ungdom för att delta?

Du behöver inte vara medlem i Astronomisk Ungdom för att delta, men eftersom du eller dina barn är nyfikna på rymden tror vi att ett medlemskap kan vara roligt och givande för dig/er. Att vara medlem är helt gratis och kräver inga aktiva åtaganden, och dessutom har alla medlemmar under 25 år möjlighet att få en gratis prenumeration på tidskriften Populär Astronomi. Här kan du läsa mer om medlemskap i Astronomisk Ungdom och hur det kan ge just dig eller dina barn möjligheter till ett utvecklat rymdintresse och en aktiv och lärorik fritid.

Får föräldrar följa med?

Föräldrar är givetvis välkomna att följa med på lägret om så önskas. Ange i så fall detta i anmälningsformuläret. Medföljande föräldrar måste själva ordna med boende, resa och mat. Om ni av något skäl vill att anmält barn sover tillsammans med er istället för i stugorna tillsammans med övriga deltagare måste ni meddela detta i anmälningsformuläret, samt ordna boende för er själva och barnet till självkostnadspris.

Anmälan och kostnad

Lägret är helt gratis och du anmäler dig via formuläret nedan. Vi står för alla utgifter på plats, men du står själv för din resa till och från mötesplatsen på Landskrona hamn. Anmälan är bindande och antalet platser är begränsade, så om du får förhinder från att delta är det jätteviktigt att du meddelar oss det så snart du bara kan så att vi kan erbjuda din plats till någon annan. Observera att ni ska få en bekräftelse per e-post att er anmälan är mottagen för att garanteras en plats. Får ni ingen bekräftelse bör ni meddela oss så fort som möjligt, så att vi kan undersöka vad som gått snett. Sista anmälningsdag är 22:a juli, eller fram till att alla platserna är fyllda.

Kontakta astronomilager@au.se eller ring Astronomisk Ungdoms kansli på 070 – 000 90 56 om du har några frågor. Packlista och mer information skickas ut senare i sommar, efter sista anmälningsdag. 

Anmälan är stängd