Följ med till Onsala i augusti

Den 7 augusti, på sommarlägret, kommer vi i föreningen att ta oss ut till Onsala för att besöka astronomigiganten i väst – Onsala rymdobservatorium

Observatoriet är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Radioastronomi är den del av astronomin som, istället för att studera universum i synligt ljus, studerar det i längre vågor – radiovågor. Fördelen med radioastronomi är bland annat att man kan observera oavsett väder och tid på dygnet. En annan fördel är att man kan koppla samman många mindre teleskop till ett gigantiskt. 

LOFAR (LOw Frequency ARray) är ett sådant teleskop. Det sträcker sig över hela Västeuropa och är därmed världens största teleskop. På bilden nedan kan vi som ljuspunkter se de platser där olika LOFAR-teleskop är utplacerade – ljuspunkten markerad ”Onsala” är platsen för Onsalas egen del i jätteteleskopet. 

LOFAR-map-1

Planen för Onsala-dagen är att vi ska åka dit för en föreläsning, ett besök på utställningen, och en guidad visning av anläggningens helt galet häftiga teleskop. När vi på eftermiddagen åker hem hoppas vi att vår guide kommer att följa med oss tillbaka till Göteborg för middag, och senare även för att låta oss turas om att göra egna observationer med SALSA-teleskopen.

SALSA-teleskopen är två radioteleskop på 2.3 m som kan användas för att observera väte i vår galax. Med hjälp av dessa kan man bland annat kartlägga positionerna för vintergatans spiralarmar. 

Om man är nyfiken på LOFAR samt de projekt som bedrivs med det ska man fråga vår guide, föreläsare och middagsgäst – Eskil Varenius, som är en av de som arbetar med LOFAR-projektet.

Lofar_onsala_20110706 (1)

Det svenska LOFAR-teleskopet. Det består av 192 antenner och invigdes 2011.

Du som känner att du vill följa med till Onsala ska anmäla dig till sommarlägret. Anmälan hittar du här!

Ses i Göteborg! 

(Foto: ASTRON, Onsala rymdobservatorium)

Varukorg