Föreläsning av Marie Rådbo på sommarlägret

Lördag, 9 Augusti, kommer astronomen och författaren Marie Rådbo att besöka sommarlägret. Rådbo är välkänd för sitt arbete med att sprida kunskap om astronomi för såväl barn som vuxna. 

Nu har står det klart att lördagens föreläsare inte kommer bli att någon mindre än Marie Rådbo.

Rådbo är i dagsläget en av Sveriges absolut mest kända astronomer. Man ser henne i TV och radio där hon förklarar och skildrar naturvetenskapliga nyheter för svenskarna. 

1382567_planetariet2 838490_planetarium1_webb Skärmavbild 2014-07-24 kl. 11.36.32

Rådbo arbetar med att popularisera astronomin, särskilt för barn. Bland annat genom att använda sig av planetarier – avbildningar av rymden projicerade på insidan av kupoler. 

Hon har sedan början av 90-talet givit ut en rad populärvetenskapliga böcker, både för barn och för vuxna. Hennes senaste bok ”Finns det liv i rymden?” publicerades år 2012, och handlar, precis som namnet föreslår, om den urgamla frågan om huruvida vi är ensamma i universum. 

År 2003 blev Marie Rådbo tilldelad utmärkelsen ”Årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning för sina prestationer, och år 2005 blev hon hedersdoktor på Chalmers Tekniska Högskola här i Göteborg. 

Kort sagt är Rådbo en spännande och beundransvärd person, och vi känner oss både hedrade och glada över att få ta emot henne som föreläsare på lägret. 

Om man vill ha mer Rådbo-material kan man till exempel lyssna på hennes sommarprat från 2005, eller hennes UR-föreläsning på temat ”behöver en bildad person veta något om universum?”. 

Du som ännu inte har anmält dig till lägret kan göra det här!

(FOTO: Göteborgs Universitet, Sveriges Radio)

Varukorg