Studiebesök på Chalmers nanotekniklabb

Vi är glada att berätta att ytterligare ett studiebesök nu är inplanerat under sommarlägret. På fredagen kommer vi att göra ett besök på Chalmers tekniska högskola och få en guidad tur i universitetets nanotekniklabb. 

Chalmers renrum, nanotekniklabbet, är en del av MC2, institutionen för mikroteknoligi och nanovetenskap – ett av Chalmers styrkeområden. Labbet är ett av universitetsvärldens mest avancerade renrum. 

Ett renrum är en forskningsanläggning med extremt låga halter av miljöföroreningar, till exempel damm och mikroorganismer. Den rena luften skapas genom att all luft i rummet ständigt byts ut och filtreras. Den som arbetar i ett renrum bär i regel skyddskläder och måste passera luftslussar eller luftduschar för att få gå in rummet. 

I Chalmers renrum jobbar man med mikro- och nanoteknologi. Bland annat utvecklar man kolnanorör, kvantkomponenter, och supermaterialet grafen. 

grafen_smart_window_220x180grafen-chalmers250px-Graphene_xyz

Grafen är ett 1 atomlager tjockt material endast bestående av kolatomer.

Förväntningarna på grafen är höga – materialet är lätt, 200 gånger starkare än stål, genomskinligt, böjligt och har en riktigt bra elektrisk ledningsförmåga. I början av 2013 tilldelades Chalmers därför 9 miljarder kronor av EU för att leda utvecklingen av materialet. 

Fredag, 8 Augusti, kan vi alltså se fram emot att besöka ett renrum i världsklass, och om vi tur kommer vi att även att få chansen att titta på ett prov av grafen!

Anmäl dig till lägret här

(FOTO: Chalmers)

Varukorg