Att göra praktik på Sveriges raketbas

  Hej alla ni som är nyfikna på rymden!

För de Astronomiska Ungdomar som inte har stött på mig innan så heter jag Anna Larsson och sitter med i AU:s styrelse. Jag är skattmästare under den här mandatperioden, vilket innebär att jag sköter föreningens ekonomi.

Men nog om det! Jag har tidigare gått på Rymdgymnasiet i Kiruna, och tog studenten därifrån i juni. Något studietrött så valde jag att ta sabbatsår för att upptäcka världen utanför skolan, och efter en sommar där jag gjorde GMU så påbörjade jag den 15 september min praktik vid Esrange för SSC, som jag fått via Tekniksprånget.

2014-10-06 11.41.43
Launchområdet; härifrån skjuts det raketer

Esrange är Sveriges ballong- & rymdraketbas som drivs och ägs av SSC, Swedish Space Corporation. Här så skickas det upp raketer till rymden med experiment, samt släpps höghöjdsballonger med en mängd olika användningsområden. Esrange är även markstation för satelliter. Förra veckan släpptes det till exempel BEXUS-ballonger från basen. Det är studentballonger där studenter från Europa har fått bygga experiment som får flyga, efter ungefär ett års hårt arbete. AU:s före detta styrelsemedlem Assiye Süer med i COUGAR-teamet som byggt ett av experimenten som fick flyga högt uppe i atmosfären.

 

 

2014-10-07 08.40.11 - Copy
Dags att jobba i väglöst land

Mina dagar på basen ser väldigt olika ut och det är mycket varierande uppgifter. Jag har fått krypa med kablar på taket och under golvet, laga radioantenner ute i vildmarken, sätta upp kabelstegar och verktygshyllor, bygga ballongbatterier, laga kabelantenner i snöfall, lära mig mjuklödning, byggt kretskort till ett experiment, fixat förstärkare och mycket, mycket mer…. Runt om i Esranges nedslagsområde finns det skyddsrum och dit uppmanas människor i området att gå under raketskott. Antennerna där måste testas och lagas innan man skjuter raketer och för att ta sig dit åkte vi helikopter runt i området under en dag.

På Esranges drivs olika projekt i så kallade kampanjer, och nästa kampanj är ett raketskott som heter Cryofenix. Raketen bär med sig experiment till rymden, där de befinner sig i tyngdlöshet ett par minuter innan de återvänder till jorden och slår ner i Esranges stora nedslagsområde. Jag ser extra mycket fram emot kampanjen eftersom jag kommer få sitta på Timing och räkna ner! Redan nu har jag börjat träna med att sitta vid stationen, med headset på och räkna ner för att öva timingen. Den ska sitta perfekt.

IMG_0212
Kollegan Stig och jag lagar antenner på området

Praktiken fortgår tills den 19 december, och jag kommer skriva mer om min tid här tills dess. Vill du redan nu ha lite extramaterial så kan du läsa min artikel på SSC:s hemsida: http://sscspace.se/jobba-hos-oss/teknikspranget/praktiken.

Lycka till i universum!

Hälsningar,

Anna Larsson

 

 

 

 

Varukorg