Min Stora Dag på Roque de los Muchachos Observatory

Stiftelsen Min Stora Dag är en organisation som uppfyller svårt sjuka barns önskedrömmar. Förra året arbetade jag som observatorieassistent vid Swedish 1-m Solar Telescope på toppen av ön La Palma, och ungefär halvvägs genom mina 10 veckor där fick jag ett telefonsamtal från Min Stora Dag. De undrade om jag kunde hjälpa till att uppfylla en önskedröm åt Birk, en rymdintresserad kille på 9 år ifrån Umeå. Jag svarade Ja på stående fot, och att få bidra till hans Stora Dag är bland det bästa jag fått chansen att göra någonsin. Detta är hans reseberättelse:

Min stora dag

DSC_9948
Birk Irgum Frech, 9 år, på La Palma. Foto: Mikael Ingemyr.

När jag fick veta att jag skulle få min stora dag funderade jag på vad jag kunde och fick välja.

Det var svårt att välja men tillslut fick jag lite hjälp av mamma och Elisabeth som jobbade för Min Stora Dag. Mamma hade sagt till Elisabeth att jag alltid varit intresserad av svarta hål och rymden. Önskningen blev att få se ett svart hål och kanske planeter utanför vårt solsystem. En dag träffades vi på ett kafé i Umeå och Elisabeth berättade att hon fått kontakt med Mikael Ingemyr som jobbade på Swedish 1-m Solar Telescope på La Palma. Han kunde ordna så att jag skulle få besöka de stora teleskopen på ön och få vara med när astronomerna tittade ut i rymden. Det här lät riktigt spännande så jag tyckte att det var en kul idé.

Vi bestämde att vi skulle åka ner när månen inte var uppe på natten och när Mikael fortfarande var på ön, så det tog ungefär två veckor från idén till att vi skulle resa.

DSC_5262
Svenska 1-m Solteleskopet. Foto: Mikael Ingemyr.

Resan tog fem timmar till Gran Canaria där vi övernattade och nästa morgon flög vi till La Palma, som är den yttersta ön västerut av Kanarieöarna. Vi landadade på La Palma, hyrde en bil och sökte upp vårt hotell. Det bästa med hotellet var att det hade en pool som vi badade på en gång när vi kom fram. Nästa dag träffade vi Mikael som kom och hämtade oss på hotellet. Jag och mamma åkte med Mikael medans pappa och mina systrar åkte i den andra bilen. Vägen upp till observatoriet var mycket slingrig och lång. Man kunde se hela La Palma där uppifrån och den stora vulkankrater där huvudstaden var byggd runt. Observatoriet låg ovanför molnen, ungefär 2400 meter över havet, och där uppe var det blåsigt. Vi fick se det svenska solteleskopet som tittar på solen och dess fläckar. Jag fick klättra upp på taket och titta på teleskopet och sen fick vi klättra ner i källaren där de satt och styrde teleskopet med joystick. Jag fick prova att göra det. Solfläckarna ser ut som små vulkaner som har utbrott hela tiden.

DSC_9995
Birk under GTC. 10,4 m i diameter. Foto: Mikael Ingemyr.

Efter det svenska observatoriet fick jag och mamma följa med Mikael till GranTeCan som är världens största optiska teleskop. Det var ett stort teleskop som vägde 400 ton och stod på en metallplatta som ”flöt” på en tunn film av olja för att unna snurras runt. Huset som teleskopet stod i kunde öppna taket och överdelen av huset kunde röra sig runt. Mannen som visade oss runt, Carlos Álvarez Iglesias, öppnade taket och jag fick se när hela teleskopet och huset snurrade långsamt. Man gör så för att kunna observera hela natthimlen. Teleskopet bestod av 36 speglar som var ungefär 1,9 meter breda och vägde ca 500 kg var och en. Dessa speglar var ihopsatta till en en enda sto spegel som var 10,4 meter bred.

Kontrollrummet på GranTeCan såg ut som ett rum i Star Wars, fullt med knappar och paneler och skärmar. Man observerar rymden genom att ta bilderna från teleskopet till datorerna.

DSC_9954
Birk i kontrollrummet på GTC. Foto: Mikael Ingemyr.

Efter besöket på GranTeCan åkte vi och hämtade pappa och mina systrar. Nästa besök var på William Herschel Telescope, ett lite mindre teleskop på 4,2 meter. Där fick vi se kontrollrummet och teleskopet. Det var kul att se när de förberedde teleskopet för nattens observationer. Teleskopet hade en enda stor spegel.

Så var det dax för sen lunch och återbesök på Swedish 1-m Solar Telescope. Vi åt och fick veta mer om hur astronomerna lever och bor när de arbetar vid teleskopen. Endel bor kvar uppe på berget i flera dagar och sover då på dagen nere vid kontoret. Där hade man också byggt fyra helikopterplattor då teleskopen skulle invigas eftersom det var fyra helikoptrar med olika kungligheter som skulle flygas in. Kungligheterna var tvungna att landa samtidigt på varsin platta för att ingen skulle vara högre i rang än den andra. Sveriges kung och drottning var två av kungligheterna som var med vid invigningen år 1985.

DSC_7623
William Herschel Telescope. Foto: Mikael Ingemyr.

Nu började det bli kväll och vi skulle besöka Nordic Optical Telescope. Här fick jag vara med när astronomerna jobbade hela natten. Jag fick se hur man hittade planeter utanför vårt solsystem och även titta på vår galax. Vi tittade även på teleskopet i kupolen och öppnade sidorna för att se solnedgången. Det såg häftigt u att se solen gå ner i molnen. NOT är ett 2,6 meter stort teleskop där hela byggnaden rör sig runt för att följa stjärnorna på himlen. Därför har trappen in till huset en laserstråle framför som stoppar huset om den bryts. Det behövs för att en människa blev ihjälklämd av ett liknande teleskophus tidigare på en annan plats. Vi fick hoppa över strålen både då vi skulle in och när vi skulle gå därifrån.

Vid tvåtiden på natten ville Mikael ta några bilder på Vintergatan och mig. Vi klättrade upp på en liten höjd i mörkret. Det blåste ganska mycket så det var svårt att stå still men till slut lyckades Mikel ta en riktigt bra bild. Vintergatan är riktigt ljus och häftig uppe på höjden på La Palma. Man ser till och med partikelmolnen och mycket små stjärnor och andra färger än man kan se en mörk natt i Sverige.

DSC_7527
Nordic Optical Telescope. Foto: Mikael Ingemyr.

Nu var det dax att åka ner till havsnivån och vårt hotell. Det är spännande att åka på så krokiga vägar i mörkret.

Följande dagar badade vi mycket och åt god mat. Vi träffade Mikael en kväll till för att äta mat tillsammans och prata. Jag fick en fin T-shirt med teleskopen som fanns på La Palma och det bästa av allt, jag fick Rufs som resekamrat! Rufs är ett litet lejon som ska flyga upp i rymden snart.

Det här var min stora dag och det är den bästa resa jag varit med om i mitt liv.

Birk Irgum Frech

DSC_0006
Birk under Vintergatan. Stadsljuset i nedre bakgrunden kommer från grannön Teneriffa. Foto: Mikael Ingemyr.

Min stora dag har publicerat Birks reseberättelse här: https://www.minstoradag.org/aktiviteter/stora-dagar/birk/

[För detta verk gäller Creative Commons Erkännande, Inga Bearbetningar; CC BY-ND]

Varukorg