Delta IV rocket © Johny Krahbichler

Hur det känns att se en raketuppskjutning

Hela mitt liv har jag velat se en raketuppskjutning, och den 23e Juli fick jag äntligen göra det.

Raketen var en ULA (United Launch Alliance) Delta IV raket, som sköts upp från Cape Canaveral i Florida. Raketen bar en militär kommunikationssatellit.
Mycket förväntan hade byggts upp med folk som berättat för mig hur häftigt det är att se en uppskjutning samt posters över hela Kennedy Space Center med reklam för uppskjutningen och texten ’Feel the roar’. Upplevelsen var över förväntan, men inte alls så som jag trodde det skulle vara.

Jag hade fått en av dom bästa platserna för att se uppskjutningen. Två våningar upp i en metallstruktur som låg bara några kilometer ifrån raketen. Vilket kan verka som långt bort, men om man står för nära kan bara ljudet av raketen vara dödligt.

ksc launchpad press site

Efter jag hade satt upp min kamera kändes väntan på countdown lång. Sen var det äntligen dags och dom började räkna ner. Nedräkningen i högtalarna var någon sekund efter och när jag märkte att raketmotorerna tändes kändes det som om jag knappt hängde med med kameran. Men som bilderna visar var jag inte allt för efter.

Hela upplevelsen kändes som om den var över extremt snabbt. Jag bara försökte klicka så mycket som möjligt med kameran. När jag kollade på videon efter var den avsevärt mycket längre än det kändes.

Kolla på hela videon, det bästa kommer i slutet!

Det var riktigt häftigt. Raketen tändes, rörde sig sakta upp några meter, sen woosh så var den uppe i luften och passerade snart igenom ett moln. Och först efter jag hade sett raketen separeras i sina delar och jag hade satt ner kameran så kom ljudet. Man kände det nästan lika mycket som man hörde det. Det är svårt att förklara ljudet, det var inte precis ett ’roar’ utan mer som en kraftig vind.

Delta IV ULa sonic boom rocket © Johny Krahbichler
Något av det häftigaste var när man såg raketen bryta ljudvallen.


Det här är bästa sättet jag kan beskriva hur det kändes att se ~40 tusen kilo accelereras till hastigheten av ett pistolskott och ut i rymden med precisionen av ett urverk. Min slutsats är att alla borde se en raketuppskjutning någon gång i sitt liv.

separation
Separation av raketens delar

Och medan alla inte kan ta sig till Cape Canaveral för att se dom stora raketerna så finns det en chans att se något liknande på vår egen rymdbas, Esrange.

 

raket spår

För mer information om uppskjutningen och satelliten kolla in den här länken.

Nasaspaceflight.com

 

Varukorg