Örebro Astronomi bjuder på en 13,8 miljarder år lång resa som tar er från Big Bang fram tills idag!


På ett sätt som alla kan förstå får vi möjlighet att följa universums utveckling, jordens och solens tillkomst, livets utveckling och människans historia fram till idag. Evenemanget äger rum i Oskar Klein-salen, Alba Nova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21 i Stockholm.

Anmälan med namn och mejladress görs till: info@orebroastronomi.se. Fritt inträde och alla är välkomna!

Smörgåsar och dryck kommer att kunna köpas under lunchpausen. Då besöker du också Tidsresans utställning på Vetenskapens Hus där Astronomins dag pågår med många tillfällen till upptäckter och lärande.

Vad är Tidsresan?
Tidsresan är avsedd att ge dig en unik upplevelse där du kan tillägna dig ett storslaget perspektiv på vår tillvaro här på jorden. Med hjälp av fem framstående forskare blir du guidad genom historien från Big Bang fram till dagens rymdålder. En kosmolog, en geolog, en paleontolog, en antropolog och en arkeolog tar dig med på en 13,8 miljarder år lång resa! I din hand har du en ”världskarta” över historien i form av en årskalender där du kan följa med i berättelsen och orientera dig i tid och rum.

Föreläsare
Kosmolog är Erik Zackrisson, docent i astronomi vid Uppsala universitet
Kosmologen skildrar hur allting började och tar oss sedan med genom två tredjedelar av den tid som universum hittills existerat.

Geolog är Karin Högdahl, docent i geobiosfärsvetenskap vid Uppsala universitet
Geologen tar över när solen och jorden så småningom blir till. Månen bildas, kontinenter kolliderar, bakterier och alger uppstår.

Paleontolog är Åsa Frisk, forskare i paleontologi vid Uppsala universitet
Paleontologen tar vid när fyra miljarder år passerat och den kambriska djurexplosionen inträffar. Växter och allt mer komplicerade djur utvecklas i haven och snart också på land. I halvtid invaderar dinosaurierna för att efter 180 miljoner år plötsligt lämna plats åt däggdjuren.

Antropolog är Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska riksmuseet
Antropologen berättar om de första upprättgående förmänniskorna. Flera istider kommer och går innan Homo sapiens till sist framträder och utbreder sig.

Arkeolog är Joakim Goldhahn, professor i arkeologi vid Linnéuniversitetet.
Arkeologen fullföljer berättelsen, från stenåldern fram till dagens rymdålder.

Arrangörer är: Örebro Astronomi, Svenska Astronomiska Sällskapet och Sirius som även är med i Astronomisk Ungdom.

Hoppas att så många av er som möjligt kan komma. Hjälp gärna till att sprida länken så fler kan få chansen att uppleva detta heldagsevenemang.

Välkomna!