Tacos, film och astronomi med Astronomiska Föreningen i Uppsala

BIGtext_marinAstronomiska Förening, en av Astronomisk Ungdoms allra första lokalföreningar, har äntligen kommit igång med årets verksamheter på allvar! Astronomiska Föreningen bildades redan 1924 och har sett många stora astronomer, exempelvis Knut Lundmark, bland sina medlemmar genom åren. Efter att föreningen legat i dvala sedan början av 2000-talet, bestämde sig i våras ett gäng engagerade fysik- och astronomistudenter vid Uppsala universitet för att åter väcka Astronomiska Föreningen till liv – och det med råge!

Vi finns här för att alla ungdomar och studenter ska kunna fördjupa sitt intresse i fysik och astronomi även utanför klassrum och föreläsningssalar. Vi vill ge ungdomar i Uppsala chansen att regelbundet umgås och ha roligt med andra astronomi- och fysikintresserade,  och anordnar därför föreläsningar, nyhets- och filmkvällar samt andra givande och mysiga aktiviteter ett par gånger i månaden. Den 17:e september hålls en stor Star Trek – filmkväll, med pizza och umgänge, för alla astronomiska ungdomar i Uppsala, och den 24:e är det dags för Lisa Freyhult (teoretisk fysiker vid Uppsala universitet) att hålla en populärvetenskaplig föreläsning i strängteori för föreningens medlemmar. Kommande månader kommer vi att diskutera Rosetta, relativitetsteori, och mycket annat.

Resten av terminen är dessutom fylld av mycket annat skoj – så bor du nära Uppsala och vill hänga på våra aktiviteter är det på tiden att du blir medlem, så får du all information du behöver om kommande evenemang. Vi välkomnar alla in i gemenskapen! Klicka här för att bli medlem i Astronomiska Föreningen.DSC_0836

Idag bjöd Astronomiska Föreningen in samtliga nya astronomistudenter vid Uppsala universitet till en uppskattad taco-lunchföreläsning under titeln ”Livet, exoplaneter och allting”. Med en styrelse (vars natt präglats av att hacka grönsaker och steka köttfärs), ett stort gäng glada reccar och en grym föreläsare blev det en riktigt lyckad tillställning. Ett 40-tal ungdomar fick lära sig om Newton, vetenskap, och metoder för att upptäcka exoplaneter; ett alldeles utmärkt sätt att tillbringa en tisdagslunch, om vi får säga det själva. Föreläsare var ingen mindre än Astronomisk Ungdoms grundare och sittande ordförande Mikael Ingemyr, som med glädje och entusiasm tog sig an uppgiften att underhålla Astronomiska Föreningens allra nyaste tillskott.

DSC_0841Det är väldigt roligt – för att inte säga viktigt – att Astronomisk Ungdom främjar utvecklandet av lokalföreningar med astronomiprofil runt om i landet; unga astronomientusiaster finns överallt och det är ett nöje att kunna erbjuda dem aktiviteter som ger utrymme för och möjligheten att ta tillvara på det intresse som redan finns där. Att spontant kunna samlas med likasinnade och kolla sci-fi, lyssna till föredrag, observera eller bara snacka astronomi och outer space-filosofi är någonting väldigt vackert, och någonting som bara den här typen av lokala verksamheter kan realisera på ett bra sätt. I och med detta har Astronomisk Ungdom med lokalföreningar bidragit till mycket positivt i de ungas astronomisverige, och kommer så att fortsätta att göra under lång tid framöver.

Vi i Astronomiska Föreningen ser fram emot alla trevliga aktiviteter tillsammans med våra medlemmar under kommande verksamhetsår, och hoppas att så många som möjligt tar chansen att joina oss eller en liknande astronomiförening på bättre belägen ort – vi astronomientusiaster måste hålla ihop!

Med förhoppning om ett fantastiskt astronomiår,
Styrelsen
Astronomiska Föreningen

Varukorg