Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt

Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt är AU:s distriktsorganisation i Stockholms län. Alla AU:s medlemsföreningar med säte inom Stockholms län är också medlemsföreningar i Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt. Om du inte är medlem I AU kan du bli medlem gratis i Stockholms lokalförening SIRIUS här: Bli medlem!

Astronomins dag och natt 2021 – Stockholms gamla observatorium

Information & kvällens schema

Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt öppnar dörrarna för underbara Magnethuset uppe på Observatorielunden vid Stockholms gamla observatorium. Alla är välkomna från klockan 17:30 den 24:e sep till en fullspäckad astronomisk kväll, fylld med spännande föreläsningar, seminarium, tävlingar och rundvisningar. Ingen föranmälan krävs, kom och gå när och som du önskar – varmt välkommen!
När: Fredag 24 sep, 17.30–20.30
Var: Stockholms gamla observatorium, Drottninggatan 120 B
Hur: Drop-in för alla åldrar, kostnadsfritt

Schemalagda aktiviteter:
  • 17.30 – Seminarium med tema ’Steget ut i rymden’
  • 18.00 – Rymdig frågesport + pris
  • 19.00 – Föreläsning om interstellära rymdresor med Mikael Ingemyr
  • 20.30 – Avslutning
Icke schemalagda/alltid pågående aktiviteter:
  • Visning av observatoriets stora teleskop
  • Tipsrunda med rymdtema
  • Rundtur av observatoriet
  • Mingel & fika
  • Tävling + prisutdelning
För frågor: stockholm@au.se

Förhandsvisning av Gagarine med Folkets bio

Förhandsvisning av rymdfilm 20 augusti kl. 21:00 vid gamla observatoriet i Stockholm med Zita Folkets bio! Den 27 augusti har den franska filmen Gagarine premiär på Folkets bio. Du som är medlem i Astronomisk Ungdom har nu chansen att komma på en förhandsvisning den 20 augusti kl. 21:00 utomhus vid gamla observatoriet i Stockholm. Om det blir dåligt väder tittar vi på filmen i Magnethuset. Förhandsvisning är kostnadsfri men föranmälan krävs så vi har koll på hur många som kommer. Antalet platser är begränsade. Gagarine är en film om 16-åriga Yuri som bor utanför Paris i bostadsområdet Cité Gargarine som ska rivas. Yuri drömmer om att bli astronaut och älskar allt med rymden. Han är övergiven av sina föräldrar så de boende i området har blivit hans familj. Tillsammans sätter de sig emot rivningen men behöver en och en flytta därifrån. Filmen kommer vara på franska med svensk undertext och riktar sig till dig som går på gymnasiet och uppåt. Filmen är ca. 95 min. Läs mer om filmen och se trailer här! Är du inte medlem i Astronomisk Ungdom kan du bli det här! Anmälan till förhandsvisningen är nu stängd! Vi ses!

Teater i Observatorielunden

Nu har du chansen att se Pygméteaterns föreställning Stjärnor utomhus vid det gamla observatoriet i Observatorielunden i Stockholm den 28:e augusti klockan 16:00! Föreställningen tar oss på en resa genom rymden på upptäcktsfärd i stjärnornas magiska värld. Vi kommer få lära oss om stjärnbilder, vad stjärnor består av och stjärnornas betydelse genom historien. Föreställningen är ca. 30 minuter och anpassad för barn upp till lågstadieålder och familjer. Så ta med hela familjen så kan ni tillsammans få lära er en massa om stjärnor. Efter föreställningen kommer representanter från Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt att hålla en visning av Magnethuset för er som vill. En biljett till föreställningen kostar 120 kr, men om ni är en familj eller en grupp med vänner om minst fyra personer kostar det 100 kr per person. Fyll i formuläret nedan för att boka era biljetter. Om det skulle vara några problem med formuläret hör av er till verksamhetsutvecklare@au.se. Skulle det vara så att det blir dåligt väder är vi istället inomhus i Magnethuset. Antalet platser är begränsat! Hoppas vi ses! Tyvärr går det inte längre att köpa biljetter här. Kontakta verksamhetsutvecklare@au.se vid frågor!

Någonting bra kom ut ur 2020 iallafall

En tillbaka- och framåtblick över Rymdstockholm! Under året som gått har vi uthärdat mycket. Trots det har det känts det som att tiden stått stilla och att ingenting hänt. För att motbevisa detta har vi valt att belysa några få, lokala rymdhändelser i Stockholm! Runt om i världen har mycket coolt hänt, exempelvis skrevs historia när den första privatbemannade rymdfarkosten sköts upp i somras. För er som inte börjat gymnasiet ännu och alltid velat lära er mer om rymden kan vi (något avundsjuka) berätta att ni inte behöver åka hela vägen till Kiruna längre! Nu, i år, ska det öppnas ett helt nytt rymdgymnasium mitt i hjärtat av Stockholm! Nobelveckan hölls i fjol med rymdtema. Priset i fysik tilldelades till tre forskare som upptäckt att det i Vintergatans centrum finns ett supermassivt objekt (ett svart hål). För att uppmärksamma detta lystes Stadshuset upp med olika rymdmotiv hela veckan. (Hur coolt är inte det??). Sedan har vi även nyheter för i år; om den svenska satelliten MATS, som är ett samarbete mellan bland annat forskare på KTH och SU. Satelliten ska skickas upp i andra halvan av 2021. Den kommer undersöka mikrovågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet! Fun fact: Den är lika stor som en diskmaskin. Sist men inte minst har även Astronomisk Ungdoms:s Stockholmsdistrikt startat upp på riktigt! Vi anordnade en rolig kick-off och är taggade på att göra mer i framtiden! /Sara och Lorin från AU:s Stockholmsdistrikt
Stadshuset med rymdtema.

Om distriktet

Kontakt: stockholm@au.se

Org.nr: 802516-7043

Bankgiro: 5278-6837

Post- och besöksadress:

Astronomisk Ungdoms Stockholmsdistrikt
Drottninggatan 120 B
113 60 Stockholm

Styrdokument

Varukorg