Christer Fuglesang tilldelad 2015 års Hedersstipendium

stipendieutdelning
Ordförande Mikael Ingemyr räcker över stipendiet till Christer Fuglesang.

Astronomisk Ungdom utser varje år en hedersstipendiat, och det åligger styrelsen den mycket angenäma uppgiften att besluta om just vem det ska bli.

Stipendiet delas ut till en ledare eller inspiratör som bidragit särskilt mycket till att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Bland tidigare stipendiater återfinns exempelvis Marie Rådbo. Med stipendiet följer ett inramat diplom och en summa pengar om $$(1$$ au$$)$$ $$cdot xi$$ kronor avrundat till hela ören, där $$xi$$ är en konstant $$10^{-6}$$ kronor m$$^{-1}$$.

I år beslutade styrelsen att stipendiet skulle tilldelas Christer Fuglesang. Motiveringen lyder:

Christer Fuglesang har som första svenske rymdfarare blivit en förebild och källa till inspiration för otaliga unga. Genom sina barnböcker och gedigna arbete med att popularisera rymdvetenskap har han spridit intresse och fascination för rymden i hela Sverige.

Christer är idag adjungerad professor i rymdfysik vid KTH samt föreståndare för nystartade KTH Rymdcenter. Men de flesta av oss känner honom bäst som Sveriges första och hittills enda astronaut. Han blev uttagen till astronaut år 1992 och blev år 2006 den förste svensken i rymden när han lyfte med rymdfärjan Discovery till den Internationella rymdstationen, ISS. Han återvände till rymden och ISS för en andra rymdresa år 2009.

Hans första rymdfärd utlöste vad som bäst kan beskrivas som ”rymdfeber” i hela Sverige. Aldrig tidigare eller senare har det varit så mycket rymd i TV, radio, och tidningar som då. Nyhetssändningarna var under lång tid fyllda av inslag om hans kommande rymdfärd, bemannad rymdfart, rymdforskning, rymdens påverkan på Jorden, och mycket annat rymdrelaterat. Det var guldålder för alla rymdintresserade; speciellt barn och unga.

Efter sina rymdresor har han fortsatt att bidra till att popularisera rymden och intressera barn och unga för vetenskap i allmänhet. Genom sina många barnböcker om Markus och Marianas äventyr med farbror Albert, skildring av sin första rymdresa och vägen dit, gästskådespeleri i Julkalendern 2012, sommarprat i P1, många roliga och intressanta klipp på YouTube (nu senast i serien Universums mästare), och otaliga framträdanden i TV, radio, och tidningar, och mycket, mycket annat, har han gjort sig förtjänt av att uppmärksammas för sina betydande insatser. Därför får han AU’s hedersstipendium 2015.

Stort grattis, Christer Fuglesang!

Varukorg