Ordförande för Astronomiska Föreningen, Josefine Nittler, belönas med Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium

Josefine-Nittler
Josefine Nittler, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendiat 2015. Foto: Mikael Ingemyr.

Josefin Nittler, 20, är programledare för Rymdpodden och är dessutom ordförande i Uppsalas äldsta astronomiförening – som hon varit med om att återuppliva. Idag tar hon emot Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium, värt 5000 kronor. Utmärkelsen presenteras i samband med en populärvetenskaplig föreläsning av astronomen Maria Sundin under den stora konferensen Astronomdagarna.

Josefine Nittler, 20, är uppväxt i Sala. Hon går kandidatprogrammet i fysik och astronomi vid Uppsala universitet och det är just astronomi som är hennes stora intresse.

Hon är programledare för Rymdpodden, Sveriges just nu enda aktiva poddradio om rymd och astronomi.

Dessutom har hon blåst liv i en avsomnad förening. Astronomiska Föreningen grundades 1924, men återupplivades 2015 med Josefine som ordförande efter ett mer än decennium i dvala.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kronor utdelas i en ceremoni inför den populärvetenskapliga Nordenmarkföreläsningen idag. Föreläsningen ingår i konferensen Astronomdagarna och ges av astronomen Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet och känd för många tack vare inslag i radioprogram som P4 Extra och Christer och Morgan rapporterar i P3.

Föreläsningen, med titeln En radioastronoms perspektiv – inklusive rymdvädret och astrohippofysik, ingår i konferensen Astronomdagarna som vartannat år samlar Sveriges forskare inom astronomi. Årets upplaga är det största hittills, med fler än 160 deltagande astronomer. Astronomdagarna pågår mellan 22 och 24 oktober 2015 på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Under Astronomdagarna diskuteras bland annat vatten på Mars, nya bilder av exoplaneter, omgivningen hos galaxens största kända stjärna, astronomi i svenska medier och ljusföroreningar över Stockholm.

Konferensen gästas av dessutom av forskare från Sydafrika som knyter band till svenska astronomer inom ramarna för ett nytt bilateralt avtal som mellan Sverige och Sydafrika.

Varukorg