Supernova

Imorgon är det 2016. Ikväll är det fest. Nyåret är fullt av färgsprakande fyrverkerier som lyser upp himlen. Och vad är mer passande att läsa om då än supernovor?

En supernova är en eBig Bangxplosion som sker när en stjärna når sin slutliga fas. I denna fas ökar hastigt stjärnans ljusstyrka då den kollapsar under sin egen gravitation. Massvis med energi och strålning frigörs. Detta kan lysa upp mer än en hel galax! All den materia som skapats under stjärnans tidigare liv kastas ut i rymden och tillsammans med stoft kan det bildas en nebulosa.

Dock så exploderar inte alla stjärnor i dessa jättelika supernovor. Om en supernova kan ske beror på stjärnans massa. Men man vet inte exakt vad som händer under en supernova och inte heller exakt varför supernovan sker. Det man vet är att en supernova är en massiv stjärnas slut.

Det finns olika typer av supernovor. Vanligast är att man delar upp dem i typ I och typ II.

Typ I kan i sin tur indelas i Ia, Ib och Ic. Exempelvis så är en typ I supernova när en dubbelstjärna överför in massa till en vit dvärg för att senare explodera.

Dessa supernovor är massiva händelser på himlen och en supernova inom 100 till 200 ljusår skulle utplåna jorden. Man har räknat på antal supernovor inom en ”generell” galax och man har fått fram att cirka en supernova sker under ett tidsspann på 15 år. Alla dessa syns dock inte då de blockeras av stoft och liknande. I Vintergatan sker tre synliga supernovor per tusende år.

Det lite komiska i det hela är att ”supernova” egentligen betyder ”ny stjärna”. Eftersom man trodde att det var en ny stjärna man såg på himlen när ett ljusfenomen lika stort som månen lyste upp.

Med lite fakta om rymdens ”egna fyrverkerier” så vill jag önska Gott Nytt År!

Källor:

Text;

Bild;

Varukorg