Mörk Materia och Mörk Energi

Mörk materia. Mörk energi. Ja vad är det där okända som vi inte har ett grepp om?

Är det något vi kan utnyttja? Som vi kan få pengar av? Något som kan göra oss friska?

Året 1998 såg Hubble teleskopet något som kom att förändra våran syn på Universum. Teleskopet observerade en Supernova som visade att Universum expanderade långsammare förut än nu. Man vet inte vad det är som gör att universum expanderar. Men man har olika teorier. Fast trots att man inte vet orsaken så har man döpt den till Mörk energi. Man vet hur mycket Mörk energi universum består av då man kan räkna på det genom att använda sig av hur mycket universum expanderar. Runt 68% av universum är mörk energi. Den här energin kan skapas ur tomrum. Den kan skapas ur ingenting. Och detta ingenting är någonting. Iallafall om man resonerar som Einstein angående den kosmologiska konstanten.

Energin skulle också kunna komma från partiklar som finns, ändrar form och som sedan försvinner. Det är vad kvantteorin säger om det hela. Att det finns temporära, alltså tillfälliga partiklar, i tomrummet av universum. Men att det här skulle stämma är idag väldigt osannolikt då uträkningarna blivet totalt missvisande. Mörk energi skulle kunna vara en ny dynamisk energi, en annan sorts partiklar eller kanske nya gravitations lagar. Än så länge är det ett olöst mysterium.

Runt 27% av universum är mörk materia. Man vet mer om vad mörk materia inte är än om vad det är. Vi kan inte se det. De är inte heller uppbyggt på samma sett som ”vanlig” materia. Och det är inte heller anti materia. ¹

Så med tanke på att det här okända ännu är ett mysterium så är det omöjligt att veta om det är något som vi i framtiden kommer kunna utnyttja. Allt jag kan säga är att jag tror vi kommer kunna det. Jag gillar att spekulera i det hela. För vem vet hur framtiden kommer att se ut?

 

 

¹http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/what-is-dark-energy/

Varukorg